CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Rabu, 6 April 2011

Di Sebalik Nama


Addeen: Ummi, apa maksud perkataan solleh? *Addeen memang selalu tanya dengan ayat yang betul tatabahasanya.. Hehehheheh*

Solleh Aqlan, Ummi & Muhammad Nur Addeen
Ummi: Solleh tu maksudnya taat pada Allah, taat pada mak ayah kita dan sentiasa buat baik pada semua manusia, semua haiwan dan paling penting, baik pada Allah..

Addeen: Owwhhhhhh... Tapi kenapa Mak Long selalu panggil Aqlan "solleh aqlan". Aqlan pun ada buat marah-marah kat mak long. Mana boleh cakap Aqlan tu solleh?..

Ops! Ummi gelak jap!

Ummi: Itu nama Aqlan. Solleh Aqlan tu nama dia yang betul..*sambil senyum menahan gelak..*

Addeen: Nama panjang Aqlan ke, Ummi?... Nabi Muhammad sallallahu'alaihiwassallam *Addeen sebut dengan penuh ..Alhamdullillah..Sejuk telinga Ummi dengar..* punya nama pun ada macam Addeen punya nama. Nama Addeen kan Muhammad Nul Addeen.. *Addeen tak boleh nak sebut 'r'..lidah pendek kot...* Jadi Addeen ni pun orang yang baik, kan Ummi?

Ummi: Iye. Nama dah sama macam Nabi Muhammad saw.. So, Addeen nak tak jadi baik, sabar dan sayang Allah macam Nabi?

Addeen: Nak! Tapi Ummi kenalah panggil Muhammad Nul Addeen.. Teacher kata kalau selalu panggil dengan nama yang baik, itu pun doa untuk Addeen..

Dalam hati terasa sebak... dan syukur...  Moga Muhammad Nur Addeen menjadi cahaya terpuji yang menegakkan agama Islam... 

2 comments:

Tanpa Nama

salam..aku pun biasa memanggil anak-anak dgn nama penuh ...
petah betul addeen kan..
-lynn_razak-

Cool Lean

Lynn.. Dia ni kat skolah pendiam lak! Ustazah KAFA dia terperanjat bila dia benrcakap dan terus bercakap dengan aku bila aku tunggu anak2 abis ngaji... Tp dia ni memang petah sesangat! Letih kekadang nak bercakap dan melayan dia... Tapi takkan nak stop kan... Biasa kalo dah rasa tak larat, aku pass dia kat Abahnya..hehehehehe

Ko nak tak jadik cikgu kelas dia tahun depan?? Hehehehehehe...

Catat Ulasan