CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Jumaat, 29 April 2011

My Little Big Girl Is Not Well Today.

Waktu kami terlena dibuai mimpi, Batrisyia masuk toilet dan muntah...

Jam 6 am, dia menyelinap masuk bilik dan tunggu aku celik mata meregang badan.
 "Ummi, adik bangun pagi tadi (pagi is b4 Subh)dan muntah. Dah 2 kali dah.. " 


"Ok, gi baring dulu. Kang Ummi datang"


Being the doctor and nurse and caretaker in this house is my job so, my hand on her forehead and neck, "OK, tak demam. Ada sakit perut ke? Pening ke?"

My patient replied, "Pening aje"

"Mandi, solat, breakfast dulu. Then kita tengok lagi, ok.." It's an easy task ;P

But while bathing, she vomits again... So, the Head of Department ( that must be the most powerful person in this house! Who else?? Hubby Baby!) gave order "Pi clinic. Tak pun gi KSH ke.. Dia kata kat sekolah semalam pun dia dah muntah"

" Ha? Dia tak cakap pun! Apsal tak cakap ngan Ummi semalam? Dia ok le ni.. Tak pucat pon mana leh x gi skola. " 

Faeiqah intefered, "Ummi, tadi Adik kata perut dia sakit."

"Ok.. Pergi clinic. Kalau Dr Sunita kata ok, kena pergi sekolah. Jangan ponteng-ponteng pasal benda sikit aje! Pantang sungguh Ummi!"

Now, waiting the clock to strike 8 and off we go!

WOW! Vomits a rainbow! That must smells good!
I am not cruel but sometimes we need to be cruel to teach about life to the children...

Khamis, 28 April 2011

It's not all about money...

Money doesn't always bring happiness. People with $10 million are no happier than people with $9 million.

Ada orang yang jatuh cinta pada si jutawan biarpun umurnya lebih tua dari ayahnya. Ada juga yang jatuh hati dengan anak jutawan walaupun terang-terangan dia seorang buaya darat dan hanya menghabiskan harta mak ayah sahaja. Ada juga yang sanggup berbagi kasih dengan wanita lain kerana yakin si jutawan akan dapat berlaku adil. Tak kurang juga dengan yang sanggup tolak tepi perut buncit, kepala botak dan penyakit kulit kerana dengan wang, semuanya boleh..
Does he knows the meaning of happiness  and love ? 
Mungkin kita boleh katakan "Dah jodoh dia".. tapi tak pernahkah kita tertanya dalam hati sendiri, "Dia buta ke? Dahlah tua, buaya darat lak tu.." 

Selepas menjadi suami isteri, barulah tahu "Busuknya kentut dia! Sama macam pak guard punya bau kentut aje!". "Yang, I need you now, Yang. I'm down. Where are you?". "You ingat I ni apa hah? Nak suruh ikut bontot you aje!". "Baby, I nak you dengan I aje.. Tak payah balik rumah sana!". "You ingat I ni tunggul aje ke? Tengok aje you peluk sana peluk sini??" Mmmm.. tu semua dialog standard yang biasa kita dengar, kita tonton dan kita lihat. 

Wang ringgit mengaburi mata manusia dengan mudah sekali.

Tidak dapat nak dinafikan semua orang perlukan wang. Dalam semua rumahtangga pun kita perlukan wang untuk kelangsungan hidup. Semasa bercinta pun kita perlukan wang untuk pergi dating. Ramai yang kita kenal sibuk bekerja keras. Bila ditanya kenapa dan untuk apa, jawapannya juga standard "Nak cari duit lebih." Ada juga yang kita kenal membuat kenyataan "Aku nak beli kereta Honda macam dia tu. Nanti mesti orang pandang aku sampai terbonjol bijik mata!" 

Ramai yang cadangkan "..berniaga dari rumah. Cari duit lebih. Nanti boleh beli apa yang kau nak beli." 'Buat la direct selling. Nanti boleh dapat kereta free, holiday free, duit pun masyuk!" "meniaga online la.. Senang, tak payah nak cari customer kat luar. Barang boleh pos aje kalau tak boleh nak hantar sendiri""Jual insurance. Jual unit trust!Banyak masyuk!Convincekan orang aje" 

Terima kasih semua... Terima kasih atas semua cadangan menambahkan wang dan harta. Tapi aku tak sanggup menggadaikan masa dengan suami demi wang.. Aku tak sanggup mengupah orang lain untuk mengambil alih tugas menjaga anak-anak aku. Aku tak sanggup dok ke sana ke sini meningkatkan hasil jualan sedangkan anak-anak bersepah di rumah. Aku tak sanggup hilang waktu hujung minggu demi satu deal! Dan aku tak berani nak menabur janji, bertemu janji dan berkata manis dengan orang asing yang tidak ku tahu latar belakangnya. 

Bukan aku bodoh tapi aku sudah lihat banyak bukti..Aku dah banyak lihat dan nampak kuasa negatif wang. Tak ramai yang boleh berpuas hati dengan suatu jumlah wang. HAri ini kata nak dapatkan RM10. Bila dah dapat, nak pula RM100. Dan ia berterusan dan berterusan bertambah nilai wang yang diingini.
Wang boleh mengaburi mata kita. Wang juga boleh merenggut kebahagiaan sepasang kekasih. Wang juga mampu menggempabumikan sebuah pernikahan. Wang juga mampu membuatkan kita bersujud padanya. Wang juga telah menjadi punca manusia saling berbunuhan sesama sendiri. Dan wang juga telah membuatkan institusi kekeluargaan retak dan berderai... 

Makan, pakai, bergerak, sekolah, tandas dan segalanya perlukan wang. Wang mampu membayar semuanya. Wang mampu mengadakan apa yang tiada. Wang mampu membawa kita terbang jauh. Tapi hanya satu sahaja yang wang tidak mampu lakukan..

WANG TIDAK BOLEH MEMBAYAR KEBAHAGIAAN AKU DAN DIA. WANG JUGA TIDAK MAMPU MENEBUS DOSA-DOSA YANG LEPAS. DAN TIADA NILAI WANG YANG MAMPU AKU BAYAR UNTUK MENGHIDUPKAN SEMULA AYAH YANG DAH PERGI... 

Kenyataannya, wang tidak mampu mengekalkan kebahagiaan kita, kegembiraan kita dan kasih sayang sesama kita. Tepuk dada, tanyalah diri sendiri... 

I love you, Yang. It doesn't matter, you are an operator or a PM. Love you no matter what!



Tak Perlu Bicara Apa

Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku Ku tahu kekuranganku

Kau dan aku adalah manusia
Kau dan aku adalah hamba Allah
Kau dan aku adalah makhluk yang tidak sempurna
Kau dan aku bukanlah makhluk asing dari Pluto
Kau dan aku bukanlah tenggiling yang semakin pupus...

Kau dan aku masih bernafas
Kau dan aku masih normal
Kau dan aku masih ada gerak rasa
Kau dan aku masih ada gerak hati
Kau dan aku masih ada gerak nafsu

Setiap makhluk ada kekurangannya
Setiap makhluk ada kelebihannya
Setiap makhluk ada kehendaknya
Setiap makhluk ada kemahuannya
Setiap makhluk ada keinginannya

Sesekali kita perlu cermin diri sendiri
Sesekali kita perlu dicerminkan diri
Sesekali kita perlu memantulkan diri
Sesekali kita perlu dipantulkan orang
Sesekali kita mahu diam dan difahami

Kau dan aku kata kita amat faham
Kau dan aku kata kita amat kenal
Kau dan aku kata kita amat tahu
Kau dan aku kata kita amat maklum
Benarkah begitu?

Walaupun begitu
Ku tahu kekuranganku
Kerana ku sedar
Aku hanyalah manusia
Yang hanya menumpang
Yang hanya bergantung
Yang hanya berharap
DAN KU TAHU KEKURANGANKU...

Selasa, 26 April 2011

Merehatkan Diri

The waiting area
Ada orang yang merehatkan diri dengan ke suatu escapade seperti kawasan kampung, tepi pantai, ke luar negara ataupun ke kawasan yang dikelilingi oleh hidupan liar. Ada juga yang lebih suka merehatkan diri hanya sekadar di rumah sendiri, di atas katil sendiri tanpa gangguan dari suami dan anak-anak...

Bilik mengurut..
Kekadang, aku berpeluang merehatkan diri di spa dengan rawatan-rawatan yang boleh membuatkan aku terlena.. Dan semalam aku berpeluang lagi untuk ke spa sementara Hubby Baby berada di pejabat kilang dan anak-anak di sekolah masing-masing. Peluang ini bukan aku yang merengek meminta dari Hubby Baby tetapi dia yang sering menghadiahkannya kepada aku. Thanks, Sayang..

Berbagai package yang disediakan tapi aku pilih Aromatheraphy Spa Package dengan tambahan body massage.

Mula-mula disediakan segelas air madu panas untuk memanaskan sedikit badan. Sesedap rasa sahaja air madu itu.
Syoknya bila diurut..*Googled
Yang benda putih panjang tu, jenuh aku cuba buka..
Katanya itu shower cap..Empat lima kali cuba dibuka tapi
gagal. Rupanya ia hanya perlu ditarik dari bahagian tengah
kerana ia didesign bagaikan accordian!
Add caption
Kemudian dibawa ke bilik urutan untuk proses urutan aromaterapi dan tradisi. Di sini tersedia kain batik tanpa dijahit, shower cap untuk menutup rambut dan seluar dalam pakai buang untuk digunakan..Selain itu juga ada tuala mandi, dan dua helai tuala yang satu digunakan semasa proses mengurut badan sementara satu lagi untuk kegunaan selepas mandi rempah. Dan secawan air halia disediakan untuk diminum. Mmm..dah minum dua gelas dah ni!


Thai Sauna..  *googled
Kemudian dibawa ke bilik sauna Thai... Bukan sauna jenis ditutup dari leher ke bawah tu tapi sauna ini berbentuk poncho. Bersauna dari kepala hingga ke hujung kaki selama 30 minit membuatkan peluh aku  menitis bagaikan air mandian! Tapi syok... Selesai sauna, aku diberikan segelas air untuk menggantikan air dalam badan yang telah keluar sebagai peluh.

Sepanjang bersauna, aku perhatikan jahitan dan rekaan sauna itu. Ok.. Kain belacu, sebuah gelung rotan dan mesin jahit sahaja yang perlu untuk mendapatkan sebuah Thai sauna sendiri.. Ops! Jgn lupa, tempat dan ruang untuk menggantungnya.. Dan juga, beli sebuah dapur tanah liat ataupun beli sahaja mesin. Tapi aku pernah melihat pemilik spa yang menggunkan periuk nasi elektrik untuk mendapatkan stim sauna ini..

Bersauna ini dapat membantu mengurangkan stress, membuang toksid dalam badan, tingkatkan metabolisme, merawat masalah kulit serta membunuh bacteria dan virus. Jika dilakukan selama 15 minit, 400-600 kalori boleh terbakar! Kalau berjogging 30 minit, baru 300 kalori yang hilang! So, tepuk dada, tanya keupayaan dan kesanggupan... ;P

exfoliating body scrub
Lulur..*googled
Selesai bersauna, aku dibawa pula ke bilik lulur dan mandian. Proses melulur dengan menggunakan rempah bermula... Rempah yang digunakan memang terasa panasnya. Dari hujung jari tangan hingga hujung jari kaki dilulur dengan lembut tapi berkesan. Mana tahu berkesan?? Nanti story!

Mandi rempah..*googled



Selepas 30 minit dilulur, dimandikan pula dengan mandian rempah. Semua luluran rempah di bersihkan oleh staff spa dengan menggunkan soft bath scrub. Memang aku pilih package ini untuk membuang angin dan melancarkan perjalanan darah.Lagipun, aku sukakan bauan rempah yang menyegarkan.

Kemudian aku diberikan 15 minit untuk berendam di dalam air mandian itu. Waktu itu aku gunakan sepenuhnya untuk diri sendiri... Selepas itu, badan dibilas dengan air suam.
Sekejap sahaja terasa segala proses. Rupanya dah dua jam lima belas minit digunakan. Proses terakhir, aku di sapukan relaxing lotion ke seluruh tubuh. Produk yang digunakan dari mula sampai ke akhir ialah produk Mustika Ratu. Kalau kita request untuk facial, barulah akan digunakan produk Shadira atau SR11 kerana Zie DeAURA Beauty & Spa ini adalah stokis bagi produk tersebut. 
Keseluruhan package ini, aku nikmati dengan bayaran RM199. Kebiasaannya, aku hanya dikenakan kurang daripada RM130 di pusat spa yang lain tapi rasanya, worth every penny.. Suasana dan layanannya memang bagus. 

Selesai berspa.. Jemput Addeen dari sekolah dan ke klinik! Kenapa?? Sebab aku memang dah tak sihat sejak hujung minggu lepas kerana allergic yang melampau! Keluar sahaja dari pusat tu, terasa balik badan yang tak sihat! Di clinic, terasa cam nak pitam dah! Dr. Sunita tanya "Did you drove here by urself?" Tak lama selepas itu, aku diberikan one good piriton shot which made me drowsy.. And Hubby Baby rushed down to the clinic (which made Dr. Sunita smiled..She have a very good reason to do so.. ) and asked me to drive home at that instance to get rested and he fetched the girls, and bought lunch. Before leaving Dr. Sunita, she said "You felt soft today la.."
" Oh! ! I just left the spa a while ago "

So people, go get urself a good scrub. It may not be at the beauty house or by some people who does door-to-door-spa service. You can always ask your husband to scrub you with your own homemade-scrub mixture or to make it simpler, get a good scrub mixture from the pharmacy or any stores out there! I always have one at home to get a good scrub from my Hubby Baby.

Isnin, 25 April 2011

Kehendak Diri Sendiri @ Kehendak Anak Yang Didahulukan??

Dia yang bekerja 365 hari setahun untuk anak-anak..
Dia yang memastikan tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan diselesaikan dengan cepat dan tepat. 
Dia juga yang mengejar masa menghantar anak-anak di awal pagi.
Dia juga yang berusaha mengejar waktu pejabat yang sentiasa terasa kurang untuk pulang sebelum Maghrib demi sebuah keluarga yang amat dia cintai...

Apabila gaji diterima, dia bertanya, 
"Kamu nak apa?" 
"Kamu nak beli buku apa?"
"Kamu nak beli baju apa?"
"Kamu nak makan kat mana?"
Semua menjawab sampai tak cukup telinga untuk didengari....

Apabila dia ditanya, 
"Abang nak beli apa?"
"Abang nak makan apa?"
"Abang nak pergi mana?"
Hanya satu sahaja jawapannya pada semua soalan..
"Terpulang pada Olyn dan anak-anak. Abang ikut aje"

Kekadang terasa
"Betapa tidak adilnya dia kepada dirinya sendiri.."
Kekadang terlintas
"Betapa penatnya dia mencari rezeki dan menyerahkan bulat-bulat kepada kami.."

Katanya.."itu tanggungjawab seorang suami dan abah kepada keluarganya.."

Betapa Allah mengasihi kami..
Dikurniakan sebuah pokok yang sentiasa segar, berbunga dan berbuah..
Betapa Allah merahmati kami..
Dimudahkan hidup kami dengan si arjuna ini..
"Kalian amanah Allah" katanya...

Bila dilihat sekeliling ...

"Dia tak bagi duit belanja.."
"rumah tidak berbayar berbulan-bulan.."
"Semuanya atas pundak sendiri"
"Sebelah ayam dipotong kecil untuk hidangan 7 orang siang dan malam.."


Kenapakah masih ada suami yang sebegini?
Kenapakah masih ada yang lalai dalam bertanggungjawab?
Kenapa masih yang tidak mengendahkan darah dagingnya sendiri?
Kenapa masih yang terlalu berkira untuk isteri tetapi tidak untuk kekasihnya?
Kenapa?Kenapa? Kenapa?


Apa yang mampu kita bicarakan?
Hanya berdoa supaya semua dipermudahkan..

Apa yang mampu kita lakukan?
Hanya bersyukur diatas yang telah dikurniakan..

Alhamdullillah, padamu Ya Allah..
Diatas kurniaanmu pada kami....
"Kebahagiaan abang adalah bila isteri dan anak-anak Abang bahagia"

Sabtu, 23 April 2011

KESAN IBADAH YANG BAIK.

a)Terbinanya Asas Yang Kukuh
Beribadah dengan betul adalah asas dan tiang yang kukuh dalam membangunkan kehidupan.Apabila asasnya kukuh, kejayaan ataupun kegagalan dalam hidup tidak menyebabkan diri seseorang Muslim itu hancur.

b.  Terpelihara Niat Yang Suci
Beribadah dengan betul meluruskan niat sehingga apa yang dilakukan sentiasa berlandaskan ajaran agama dan dilakukan dengan cara yang betul.

c)   Sentiasa Dijaga Segala Usahanya.
Beribadah dengan betul membuatkan seseorang itu bersungguh-sungguh dalam setiap pekerjaannya.

d)   Mendapat Ketenangan Hati
Beribadah dengan betul  memberi  ketenangan dan ketenteraman pada hati. Ketenangan dan ketenteraman pada hati membimbing diri ke arah kreativiti dan produktiviti.

e)   Sentiasa Berharap Pertolongan ALLAH
Beribadah dengan betul menimbulkan rasa berharap pada pertolongan ALLAH. Ini kerana ibadah dipenuhi dengan doa. Doa adalah asas membina kekuatan atas dasar keyakinan kepada ALLAH. Ibadah yang betul mendapat  pertolongan daripada ALLAH yang Maha Menguasai  segala-segalanya sehingga  memperoleh kejayaan melebihi kemampuan.Ini sesuai  dengan  janji ALLAH.

Jumaat, 22 April 2011

Bila Dah Tua Baru Dapat Sambung Belajar

Hubby Baby sambung belajau. Dah tua-tua ni baru ada chance untuk dia belajau. Dulu, dok kesiankan Mak yang terpaksa membanting tulang untuk sekolahkan anak lelaki ngan anak pompuan bongsunya, Hubby Baby gi le masuk ILPP aka INSTEP kat Kuala Terengganu.. 

Untuk course ni, Hubby Baby dapat CGPA3.76
Tahun 2009, dia mula belajau. Buat Executive Diploma kat UTM. January mula, Oktober tu dah grad! Camne dia buat ek?? Senang aje.. Semua class dia mesti attend, walaupun di Kuala Lumpur mahupun di Sungai Petani.. semua class di pi. Dan lagi satu, semua assignment dia siapkan on time. Dan semua tu dia buat sendiri... Tu antara syarat untuk dia daripada aku, yang tukang tengok aje..  Bukan nak riak tapi kalau ada effort, ikhlas nak belajar, xde nak corner-corner, ada support dari isteri dan anak-anak serta Mak dan ibu, CGPA 3.76 dalam genggaman. Alhamdullillah.. 
Masa graduation, kami sama-sama menangis dalam hall di PWTC tu sbb pasangan masing-masing diberikan penghargaan yang sangat tinggi kerana sokongan kami terhadap mereka yang berhempas pulas membahagikan masa yang amat terhad terhadap kerjaya, pelajaran dan keluarga masing-masing. Dan itu yang membuatkan semangat Hubby Baby untuk belajar dan semangat aku serta anak-anak untuk terus menyokongnya terus membara.

2 tahun dia 'bercuti' dari belajar dan menumpukan segala perhatiannya terhadap kerjaya yang semakin besar tanggungjawabnya. Akhirnya, penghujung tahun lepas, Hubby Baby membuat keputusan untuk mendaftarkan diri bagi peringkat sarjana pula. Aku? Aku ikut aje. Sokongan yang padat aku berikan. 

Nak tahu tak susah ke senang kalau salah sorang dari kita ni sambung belajar? Tambah lagi kalau kerja macam Hubby Baby yang 24 jam on-call 365 hari setahun...Tanya diri sendiri dan pasangan anda soalan-soalan di bawah ini dahulu....

  •  Boleh cut off belanja bulanan?
  •  Boleh ke hujung minggu duduk rumah sementara dia pergi kelas?
  •  Boleh tak uruskan semua hal-hal anak-anak sendiri?
  •  Boleh ke korbankan masa senggang yang ada dengan dia untuk dia buat research dan siapkan assignment dan membaca untuk exams?
  •  Boleh tak lupakan holiday dan balik kampung selama dia belajar?
  •  Boleh tak tolong dia dengan assignment bila dia memerlukan bantuan?
  •  Boleh tak lupakan gelang lebar 3 inci dan tebal 1 inci bila dia dapat bonus supaya dia boleh bayau yuran belajau?
  • Sanggup ke dia tak ambil cuti untuk balik kampung tapi dia ambil cuti untuk siapkan research dia walaupun cuti berlambak?


Huhuhuu.. Tu le antara  soalan yang ramai orang tanya pada aku dan jawapan untuk kesemuanya... 
BOLEH SANGGUP RELA TANPA PAKSAAN DAN SUKA HATI BILA DAPAT KORBANKAN SEGALANYA UNTUK PELAJARAN DIA....
Terjumpa lak Chef Wan, my idol masa merayap2 kat Titiwangsa
lepas jemput Hubby Baby abis class. 
Kalau sama jawapan kita, galakkan la pasangan kita untuk belajar. Lagi pun, dia belajar untuk masa depan kita jugak.. Dan ini juga adalah contoh yang baik untuk anak-anak kita.. 
But let me remind you again, this is the most crucial time! Kalau ada satu aje jawapan kita yang negatif, baik suruh pasangan kita batalkan aje niat nak sambung belajau tu.. Ada yang sorang ke hulu, sorang ke hilir lak kang...
Kebahagiaan seorang ibu melihat anaknya meraih Anugerah Pelajar Terbaik
dalam senarai pelajar sarjana di UTM.
Aku pun bangga dengan pencapaian adik aku ni.. Terima kasih pada suami dan anak2nya
serta mertuanya yang banyak berkorban..

Lagi satu, tolonglah jangan setuju kalau pasangan kita nak upah orang lain untuk buat assignment dan Final Project Paper dia... Membazir dan tak berkat! Aku terperanjat bila ramai kawan-kawan dia yang terlibat dengan urusan begini.. Tak rasa bersalah ke pada diri sendiri??? Hubby Baby tak buat ye.. Semua assignment aku check dan semua dia buat sendiri... Alhamdullillah...

Untuk sesapa yang sambung belajau tu, good luck pada u all... 

Nasi Goreng 3 Generasi

Apa istimewanya nasi goreng ni sampai 3 generasi ek?? Istimewanya..inilah nasi goreng yang arwah Mak selalu masak untuk kami, cucu-cucunya. Dari kecik sampailah masing-masing dah beranak-pinak, nasi goreng ni yang menjadi pilihan.. Letak la apa pun jenis nasi goreng, biar Chef Wan pun yg masak, mesti nasik goreng ni juga yang menjadi rebutan kami sekeluarga! Nasib baik sempat belajar macamana nak buat.. Tak susah pun.. Senang sangat, Very basic tapi ntah lah! Kenapa ia terasa sangat sedap dan lazat, aku pun tak tahu

Nasi Goreng 3 Generasi
agak-agak 2 mangkuk Nasi putih yang dah sejuk dan berderai. ikut suka le nak berapa banyak pun.. 
Segenggam ikan bilis, dibersihkan, dilalukan air dan tos.
1 sudu Planta
2 biji Bawang besar, dibelah 2 dan dimayang
2 sudu besar Cili mesin. Kalau ada sambal goreng, lagi syok!
Telur 2 biji, di pukul sedikit

Mumula, ambik kuali, masukkan minyak dan panaskan. Bila minyak panas, goreng ikan bilis sampai garing2. Toskan dan ketepikan dulu ikan bilis ni. Agak2 dah sejuk, simpan dulu dalam bekas kedap udara..
Pastu, masukkan Planta dalam kuali dan minyak gorengan ikan bilis. Tumiskan bawang besar. 
Bila dah layu bawangnya, masukkan cili mesin @ sambal goreng. 
Kalau masukkan cili mesin, biarkan cili garing dan pecah minyak. Kalau masukkan sambal goreng, agak2 sambal tu dah mesra dengan bawang, masukkan garam dan nasi putih. Kacau rata dan masukkan pula telur tu di bahagian tengah. Kaupkan nasi ke atas telur. Biar dalam 10 saat, then kacaukan. Gaul rata. Dah siapppp..... 
Ikan bilis tu bolehlah ditabur atas nasi goreng ataupun di gaulkan sekali selepas api dapur ditutup... 
Kalau terasa cam tak balance aje hidangan ni, bolehlah masukkan hirisan daging ayam dan sayur kangkung..
Tapi betulllllll... camni pun dah sedap! Cuba le test try... 

Dedulu, selalu makan nasi goreng ni pepagi buta sampai tengahari dengan air kopi "O" panas. Sedapppppp sangat! Dahlah makan kat rumah Mak, siap tapau bawak gi sekolah pulak tu! Bila balik petang, siap mintak lagi! Agaknya, pening arwah Mak melayan karenah cucu-cucu dia yang asyik nak makannnn aje!
Yang syahdunya, anak-anak pun pandai minta, "Ummi, nak makan nasi goreng moyang!"
Mesti Mak bahagia bila nengok cucu-cicitnya jadikan nasi goreng ni yang paling top in the list!

Nak iklan jap! Baru jap ni bukak blog, tengok ada new follower.. Follower berapa kerat aje tapi itu bukan tujuan utama blog ini dihasilkan... Tapi bila K Jee ,alah! Fauziah A Samad la! Yang dulu banyak berlakon kat RTM yang follow blog yang tak seberapa dan chacha marba ni, terasa besar hati lak... Terima kasih K Jee...;)) Mudah2an K Jee cepat sihat dan boleh datang Kuantan lagi.Kalau nak peneman makan nasi dagang kat Tg Api, ajak le saya! 

Khamis, 21 April 2011

From Jeddah

I have one frequent reader from Jeddah. This reader 'comes in' almost everyday...

Singgah Selalu..

Gambar ni Addeen snap dari tingkap kereta sahaja..
 Penat pakcik tu senyum nak tunggu Addeen snap!
Gerai ini letaknya di  tepi Jalan Beserah , seberang Astaka aje. Setiap hari kami mesti melalui gerai ini.. Dan kerap kali kami singgah.  Pakcik ni mula berniaga seawal jam 11.30 pagi dan tutup selewat jam 7pm.
Bahan jualannya yang menarik minat kami untuk membeli . 
Ada bubur Chacha style kampung yang chachanya digentel dari tepung pulut sahaja. 
Ada asagupal @ asam gumpal yang tidak ada rasa asam atau dimasukkan asam langsung! *Sila jangan tertipu dengan namanya...* 
Ada juga bubur pulut hitam dan bubur kacang hijau  yang anak-anak gemari.
Ada lompat tikam yang Addeen suka sangat...
Dan ada mee rojak jugak tapi kami tak pernah lagi beli mee rojak sebab mana-mana mee rojak atau macamana sedap pun mee rojak  itu, kami tak gemar... So, bukan sebab mee rojak pakcik tu tak sedap ye....

Kenapa kami singgah selalu gerai ni?? Istimewanya disini, rasa dessertnya yang tak manis sangat! Sesedap rasa saja dan balanced pulak tu... Cukup rasa manis, cukup rasa lemak dan cukup rasa halia dalam bubur kacang dan asagupalnya. Tambahan pula kami cukup cerewet pasal hidangan petang sebelah Pantai Timur ni yang amat terkenal dengan lemak dan manis yang sering terlebih... Kenapa tak buat sendiri sedangkan sebelum ni semua dessert dimasak sendiri??.. Meh sini aku jawab soalan dengan soalan... 


Sapa sanggup masak sampai 3 jenis dessert untuk tiga anak tekak yang berlainan kehendaknya dalam sehari dengan kesuntukan masa yang banyak dihabiskan dengan tugas-tugas khas mendrift setiap hari dari Isnin sampailah ke Isnin minggu depannya?? Iye.. Ahad pun ada drifting jugak....?????LAgipun, dulu bolehlah buat sejenis dan semua makan sebab anak-anak belum pandai memilih.. Sekarang ni, Addeen pun dah ada pilihannya sendiri! Kalau tak dipenuhi kehendak tekak memasing, ada yang muncung 14 depa, peluk tubuh dan sembam muka kat atas bantal! Ha ah! Memang macam dalam filem! Sakit jantung mak dibuatnya!So, baiklah Abahnya bagi duit extra RM8 X 4 hari seminggu untuk beli dessert masing-masing.. Jantung mak pun tak bengkak tau!



Tapi akan ku belajar jugak macamana nak buat asagupal kegemaranku itu... Kat Melaka, N9 dan Johor takde benda ni! Nanti kalau dah berjaya, kita share ok...
Sementara tu..." Pokcik, ambik asagupal se, bubur puluk itam se, lopak tikan se denga chache se.." 

Dan Pakcik pun senyum girang kerana dia tahu regular customernya ini sokmo singgah untuk menambahkan pendapatan hasil jualannya.. 

127 Hours

127 Hours


My favourite line ...
"This rock... this rock has been waiting for me my entire life".
In 2003, Aron Ralston (James Franco) prepares for a day of canyoneering in Canyonlands National Park in Utah and drives to the trailhead at night. The next morning, he bikes through the park, aiming to cut 45 minutes off the guide book's estimate for the time needed to reach his destination. He is on foot, running along a bare rock formation when he sees two hikers, Kristi (Kate Mara) and Megan (Amber Tamblyn), apparently lost. Ralston convinces the pair that he's a trail guide and offers to show them a much more interesting route than the one they had been trying to find. He leads them through narrow canyons, including a blind jump into an underground pool, where the three film themselves repeating the plunge using Ralston's video camera. As they part company, Kristi and Megan invite Ralston to a party they're holding the next night, though they doubt he will show.
Ralston continues into Blue John Canyon, through a narrow passage where boulders are suspended, wedged between the walls of rock. As he descends, one boulder is jarred loose, falling after Ralston to the bottom of the canyon and pinning his arm against the canyon wall, trapping him. He initially yells for help, but nobody is within earshot. As he resigns himself to the fact that he is on his own, he begins recording a video diary on his camera and using his pocket multi-tool to attempt to chip away at the boulder. He also begins rationing his water and food.
As he realizes his efforts to chip away at the boulder are futile, he begins to attempt to cut into his arm, but finds his knife too dull to break his skin. He then stabs his arm, but realizes he will not be able to cut through the bone. He finds himself out of water and is forced to drink his own urine. His video logs become more and more desperate as he becomes delusional, dreaming about relationships and past experiences (including a former lover (Clémence Poésy), family (Lizzy CaplanTreat WilliamsKate Burton), and the two hikers he met before his accident). After reflecting upon his life, he comes to the realization that everything he has done has led him to this ordeal and that he was destined to die alone in the canyon.
Finally, after five days, he gathers the will to apply enough force to his forearm to break it and severs his arm with the dull knife, fashioning a crudetourniquet out of the insulation for his CamelBak tube and using a carabiner to tighten it. He wraps the stump of his arm and takes a picture of the severed portion he is leaving behind. He then makes his way out of the canyon, where he is forced to rappel down a 65-foot rock face and hike several miles before, exhausted and covered in blood, he finally runs into a family on a day hike. The family sends for help and Ralston is evacuated by helicopter.
The film ends with shots of the real Aron Ralston from his life after his ordeal—including several of Ralston's further adventures in climbing and mountaineering, which he continued following the accident—and of Ralston with his wife, whom he met years later, and their son.

The trauma I experienced from watching this movie made me want to hurl. Pretty in your face stuff. I was so happy when he made it, even though I knew he would from the begining.

 I strongly recommend this film. The strong will and the survival is worth watching it..

Selasa, 19 April 2011

I AM BUSY LIKE A BEE...

I AM BUSY LIKE A BEE...
A WHOLE WEEK, MAYBE?


I AM BUSY LIKE A BEE..
HOW COULD THAT BE??


I AM BUSY LIKE A BEE...
I NEED TO SEW  2 PANTS, MAYBE..


I'LL BE BUSY LIKE A BEE..
3 BAJU KURUNGS WAITING FOR ME..


I AM SURE TO BE BUSY...
HOPING THE HOUSE WON'T BE MESSY..

UNTIL THEN, I WILL BE BACK..

WHEN EVERYTHING ARE READY TO BE PACKED..




Isnin, 18 April 2011

Petua Mengubat Pelupa

"MELAYU MUDAH LUPA.." 
Itulah sajak Tun Dr Mahathir yang paling melekat pada ingatan aku...

Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya dipijak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya retak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya teriak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya haprak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kelas dua
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya hina
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya sengketa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya derita
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kerdil
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya terpencil
Melayu mudah lupa
Tiada daulat
Tiada maruah
Tiada bebas
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Sejarah bangsanya yang lena
Tanah lahirnya yang merekah berdarah
Ingatlah
Ingatlah
Ingatlah
Wahai bangsaku
Jangan mudah lupa lagi
Kerana perjuanganmu belum selesai...


Jom tengok camne nak kasik susah lupa....

1. Setiap pagi kunyahlah kismis hitam sebiji-sebiji.. Jangan nak cepat sekali ngap aje!

2. Air panas dan sesudu madu setiap pagi dimunum semasa ia dah suam.. Jangan masa        panas-panas tu pi teguk! Menggelupur la anak tekak tu ....

3. Tidur le awal.. Pas tu bangun pun awal...

4. Tidak ber'sama' melebihi 2 kali seminggu..

5. JAngan makan berlebihan dan kurangkan makan benda masam.

6. Banyak makan ikan, sayur, tempeh, ubi, kekacang dan kurangkan makan daging.

7. Tarik nafas dalam-dalam ikut hidung dan tahan 4 saat dan lepaskan perlahan-lahan ikut        mulut. Buat 10 kali setiap pagi.

8. Buat stretching bila bangun dari tidur

9. Masa buang air besar, tutup kepala dan jangan buka mulut. Kalau tak, banyak najis syaitan atas kepala..

10. Elakkan lihat alat sulit dan najis

11. Baca Al-Quran dan cuba menghafal setiap hari.. Sambil mengasah otak, sambil beribadat dan dapat gak kebaikan...

12. Bakar kemenyan nasrani, wangian ros, sandal atau gaharu setiap minggu.

13. Selalulah mandi pagi, petang dan selepas buang air besar..

14. Belajar bersabar dengan bersolat atau berdoa bila ada masalah.

15. Sayangilah ahli keluarga, ibubapa dan kanak-kanak.






Ahad, 17 April 2011

Mee Calong Beserah


Mee Calong Beserah is so famous in Kuantan. I spent my 12 years in Kuantan without a taste of it.  I've tried somewhere else before but it tastes the same as Mee Sup with fishballs.  But still I heard this stall serves the best mee calong in Kuantan! And one fine day, I decided to go for a bowl there...

If you are coming from Kuantan town, it's just by the road side of Jalan Beserah, slightly across the Klinik Kesihatan Beserah, just before the lane to PMC.
It's open from 8.30 am till 6.30 pm everyday, except on Fridays.  

This is my mee calong. I extracted the tofu with fish paste in it. Because I was never keen of fried tofu...

That's Addeen's plain mee calong and a fresh coconut  drink. He requested for no sugar in it. Mm.. maybe he's used to what we serves at home.. fresh from the coconut tree itself!

Mmm... Who's bowl of mee calong is this? Why did I ordered 3 bowls?? ;P


Since it's steaming hot, he have to wait...
Me? I dug in the minute it was served... 
How do I rate it? I give it 8 out of 10! 
So, if you happened to be in Kuantan, just drop by and have a bowl or more.. 
Don't forget to rate it as our taste differs from one person to another....
And if you found a better taste elsewhere, please drop into my comment..
Happy Bowling!!