CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Rabu, 22 Mei 2013

Cultivating Is very Important!

Some people asked me how we managed to be here, after 19 years, 11 months, 3 weeks and 2 days in marriage and Alhamdulillah, are still madly in love to each other after 25 years and 5 days. What could I say? Allah planned this for us and HE is the BEST PLANNER.. But still good effort and hard work have been done and still in progress..

Marriage is like a garden. Cultivating a good ‘marriage’ is like two people growing a healthy ‘garden’.

*Googled :)

To achieve a beautiful garden the couple must water and feed it and it will grow. But if we forget about our garden or make something else a priority - it will die and what we will have is a garden that is a complete mess.

The gardeners must co –operate in harmony with each other, using gardening wisdom, the right tools, and motivation, just like husband and wife should work together to achieve a successful marriage. (We do use hammer, nails, pliers and other tools for other tasks... ) 

The garden must be taken care of to flourish. This is the same for a marriage! The struggle is worth it. There's no short-cuts or highway...

May Allah grant us, you and me, a beautiful, flourish and healthy garden that will last till Jannah... Aameen...

My three most beloved people.. Kakak, Hubby Baby and Along.. 

Quarter of the people who always prayed for our happiness...

Mak, who will always hug me everytime she has the chance.. I may be her 'naughtiest' daughter-in-law but I love her just the way I love my Ibu...
Half of the most important crowd in my life..in our life...

My Busu, my Ibu, my Teh, my Achik, my Bik (not in the picture) and my Mak Long (also not in this picture) are the greatest!

*Not forgetting the du'as from everyone in these pictures... Du'a from family members are as important as everything else...

*Our 20th anniversary is just a few days away :)
Thank you ALLAH for this great man, great marriage and great life with our 4 growing Chonets..

Rabu, 8 Mei 2013

Mereka Memerhati.....

Lama betul tak post entry kat sini... Sibuk sangat sampai tak sempat nak post.. Ada entry yang menanti untuk dipost tapi nak buka blog pun tak dan...

3 hari lepas kita dah membuang undi, bagi yang layak mengundi di pusat undi masing-masing.. Saya dan Hubby Baby keluar rumah seawal 8.05 pagi untuk ke pusat mengundi kami di SMKB, Kuantan. Ingatkan tak ramai lagi, rupanya.. beratur hampir 2 jam juga! Tapi demi kerana tanggungjawab, 2 jam tu tidak terasa berat.. Tambah-tambah lagi dengan Hubby Baby disisi.. Alhamdulillah, kami dah tukar kawasan mengundi.. Tak perlu pergi jauh untuk mengundi.. Dan tidak perlu mengejar masa untuk pulang semula ke Kuantan...

Orang bertanya "Kenapa mengundi kat sini, bukan kat Melaka? U all kan orang Melaka."
Jawapannya senang saja... Dimana bumi ku pijak, disitu langit ku junjung....
Dah 14 tahun tinggal di Kuantan, jadi Kuantan berhak mendapat undian kami..
Sama juga dengan zakat fitrah dan zakat pendapatan...

Urmmm.. Tapi bukan itu yang aku nak sebut.. Bukan pasal mengundi.. Bukan pasal pusat undi..Bukan pasal parti mana lawan parti mana.. Bukan pasal parti mana menang dan parti mana kalah... Tapi....

Wahai sahabat, wahai kawan, wahai saudara, wahai kaum keluargaku... Jagalah kata-kata dan perkataan yang dipost di FB, di Twitter (aku takde akaun Twitter tp dok baca anak-anak punya Twitter) dan juga di blog. Kata-kata melambangkan peribadi kita. Janganlah panggil orang lain dgn perkataan-perkataan yang mencalari peribadi kita sebagai orang Islam... Malulah pada ALLAH... Malulah pada malaikat yang sentiasa bersama dengan kita.. Malu juga pada yang bukan Islam. Jika pun nak tegakkan kebenaran kalian, gunakan perkataan2 yang berhemah dan baik.....
"Orang tu pun sama!". So? Anda pun sama lah dengan mereka. Apa bezanya?

Allah berfirman dalam Surah Qaf ayat 18:

مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ


..bermaksud " Apa pun kata yang terucap pasti disaksikan oleh Raqib dan Atid" (50:18)

( Hadith 40 Imam Nawawi oleh Ustaz Dr. Haji Zahazan B Mohamed & Hj Muhammad B Zakaria)

Yang buruk tu datangnya dari saya.. Yang baik itu datangnya dari Allah...Tapi kalau posting ini dianggap buruk pada anda, harap maaf...