CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Isnin, 31 Januari 2011

Di Saat Hujan Turun..

Sudah hampir seminggu bumi di bahagian ini disirami hujan. Ia hanya berhenti sekejap dan mulai menyiram semula tidak lama kemudian..


Shahih al-Bukhari (Kitab al-Istisqa`, Bab Ma Yuqalu Idza Amtharat, 2/518, no. 1032) dari Aisyah Radhiallahu ‘anhu,

أّنَّ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم كَانَ إِذَا رَأَى الْمَطَرَ، قَالَ:
اللهم صَيِّبًا نَافِعًا.
"Bahwa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam jika melihat hujan, maka beliau berucap : 'Ya Allah, jadikanlah ia hujan yang bermanfaat'."
Kami meriwayatkan dalam Sunan Ibnu Majah, bahwa beliau mengucapkan :

اللهم صَيِّبًا نَافِعًا، مَرَّتَيْنِ أَوْ ثَلاَثًا.
"Ya Allah, jadikanlah ia hujan yang bermanfaat," sebanyak dua atau tiga kali. (Shahih, telah disebutkan dan dibicarakan pada no. 557).
Asy-Syafi'I Rahimahullah meriwayatkan dalam al-Umm dengan sanadnya sebuah hadits mursal dari Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam, beliau bersabda :

اُطْلُبُوا اسْتِجَابَةَ الدُّعَاءِ عِنْدَ اِلْتِقَاءِ الْجُيُوْشِ، وَإِقَامَةِ الصَّلاَةِ، وَنُزُوْلِ الْغَيْثِ.

"Carilah terkabulnya doa pada saat bertemunya dua pasukan, saat solat didirikan, dan saat turun hujan."
Asy-Syafi'i berkata, "Aku telah mendapati banyak orang yang mencari terkabulnya doa pada saat turun hujan dan pada saat solat didirikan."

Rabu, 26 Januari 2011

Jemput-jemput Cendawan

Seusai solat Subuh, aku termenung di dapur. "apa nak breakfast ni??"
Depan mata, ada pisang berangan 3 sisir. Nak dibuat cekodok pisang, pisang tu belum masak betul lagi.. Kalau nak makan gitu aje, bolehlah.. Aku bukak fridge.. belek sana, belek sini...Ada carrot, ada portabello mushroom, ada cili hidup, dan ada macam-macam lagi dlm vege box tu... Dok tenung je portabello tu... "Kalau buat jemput-jemput potabello, sedap tak?" aku bertanya diri sendiri...Untuk menjawabnya, jom kita buat jemput-jemput portabello! Tapi sukatan tak ada..aku main tabur aje...

Jemput-jemput Portabello

Tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking soda 
1 biji telur
Cendawan Portabello @ apa-apa cendawan pun x apa (diced)
Carrot (potong mancis & halus @ grated, ikut size yg kita nak
Garam
Low fat milk 
Air secukupnya
optional1 biji bawang besar (diced)
optional1-2 cili besar (diced)

  1. Ayak tepung bersama baking soda. buat lubang ditengahnya.
  2. Masukkan telur, susu dan sedikit air. Adun dan tambahkan lagi air sampai ia tak pekat dan tidak juga cair.. macam buat jemput-jemput bawang tu la...
  3. Campakkan garam dan masukkan portabello, carrot, bawang dan cili.
  4. Jumputkan ke dalam minyak panas atau gunakan sudu aje...
  5. Goreng hingga ia bertukar warna keemasan atau sehingga ia timbul (maksudnya dah masak la tu...)
  6. Hidangkan dengan cicah lada atau dengan sos cili botol aje...
Batrisyia: Wah..sedaplah jemput-jemput ni! Lembut! Ada mushroom lagi!

Faeiqah: Nyum! Nyum! (sambil mata pandang buku dan mulutnya mengunyah jemput-jemput..

Addeen: (sambil tunjukkan thumbs up) Sedappppp.. Lazat... dan berkhasiat! (mamat ni mmg poyo sikit!).               Addeen nak makan dalam kereta lagi boleh?

Hubby Baby: Sedap! Terima kasih, Yang...

Korang cubalah ye... Ada rasa lemak2, lain sikit dr jemput-jemput tradisional tok nenek kita dulu..

Selasa, 25 Januari 2011

DOA SEORANG ISTERI

DOA SEORANG ISTERI

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku buat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku
dititianMu

Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya………..
suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu?
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah…………
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaan Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya..
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya
keluar dari terus terlena

Ya Allah..
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat Mu

Ya Allah sesungguhnya.. Aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu..
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa RahmatMu..

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Rabbi...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..

Ikan Bakar Malim

Between me & my best GF
 January 15 at 5:09pm


Adik aku pernah bawa aku ke Ikan Bakar Malim di persimpangan Cheng, Melaka. Dan aku berulang kali ke sana selepas itu.. Sebab apa? Sebab ikan bakar dia! NAk pergi Umbai jauh lak.. Pi la kat sini.. Mmg x boleh lawan PArameswara Ikan Bakar tu tapi cukup la untuk melepaskan gian!
 Teringin nak makan ikan Bakar .. tp kat Kuantan ni rasanya lain.. Yg ok, dekat Ana Ikan Bakar di TAnjung Lumpur tu.. tp jauh la... Sian Hubby Baby yg sampai umah lewat...

Ikan Bakar Malim 


Ikan Siakap @ apa2 ikan pun xpe. Ikut u all le..

bahan perapan-kisar semuanya 
5 helai daun limau purut
3 btg serai
4 inci lengkuas
3 inci halia
3 inci kunyit hidup
10 biji cili kering-ikut suka
sedikit asam jawa,garam

bahan kuah asam 
2 sudu cili kisar
2 biji tomato dicincang halus
semangkuk kecil asam jawa
sedikit gula,garam
3 ulas bawang merah dipotong
sedikit minyak utk menumis

bahan utk kuah kicap 
5 biji cili padi
3 sudu cili kisar
4 sudu kicap manis
2 sudu kicap masin
1 sudu kicap pekat
sedikit minyak utk menumis

Cara
1. Bahan perapan digaulkan bersama ikan dan bakar ikan hingga masak.
2.Utk membuat pencicah kuah asam;panaskan minyak
3.Tumis semua bahan sehingga naik bau dan garing.
4.Buat langkah sama dgn kuah kicap.
5.Setelah siap hidangkan ikan yg dibakar bersama kuah pencicah yg dimasak tadi.
6.Boleh dihidangkan bersama2 nasi putih,timun mahupun ulam-ulaman.


Ni comment my friend yang dah buat & makan ikan bakar ni untuk hubby dia...Sheena Haron January 20 at 3:28pm Report

hehehe... hari ni baru dapat rasa ikan bakar... sedap la.... hari tu my maid buat pari asam pedas... not really fond of pari but ikan bakarnye sedap. Tq. Muahhh!!!!

Baked Lemon Chicken



Baked Lemon Chicken
8-10 medium chicken thighs@ any parts will do
juice of 1 lemon
6@7 cloves of garlic, finely crushed
2/3 cups of honey
1/4 cup of fish sauce
1/2 cup of coconut milk ( I used the prepacked cholesterol-free punya)
fresh chillies, minced..bird-eye chilli pun boleh kalau suka pedas @dried chilli powder 

Mix well of everything.. 
Pour over the chicken..
BAke at medium heat... appr. 190-200' C , 1hr 
NAk tabur coriander @lemon slices pun boleh wat cantik.. 
KAlau suka lebih gravy dia, boleh lebihkan some of everything..

Ketupat Sotong

Ketupat Sotong..My version..

 Thursday, September 2, 2010 at 11:34pm

Ni lagi satu favourite food rakyat dlm rumah ni..
MAkanan ni authentically dr Kelantan Terengganu & PAhang cilok!
KAlo Kelantan & Terengganu version punya, mmg kita org Melaka x leh nak makan sgt..
MAnis meghedu!
So, this is my version..

KETUPAT SOTONG

6 ekor Sotong size besar @ plg kurang panjang jari sampai ke pergelangan tgn
3/4 kg Santan pekat (nak kurangkan pun boleh jugak)
1 pot Beras pulut
10 biji bawang merah (tumbuk halus)
1 ruas halia (nak lebih pun boleh & tumbuk halus))
1 sudu besar halba

Kukus beras pulut dgn air sahaja. 
Bersihkan sotong & buang kulit luarnya. 
Tos. 
Sumbatkan beras pulut yg telah masak ke dalam sotong sampai penuh 3/4 sahaja.
MAsukkan kepala & cucukkan dgn lidi supaya kepala tu bercantum dgn badan sotong.
Buat sampai semua sotong habis disumbat & dilidikan.
Dlm gengseng (kuali tembaga lama tu...) masukkan santan, sedikit garam, halba & bawang.
MAsukkan sekali sotong yg dah disumbat tadi.
Renehkan ia & rajin2 le kacau.. sampai kuahnya tinggal separuh & pekat.
Boleh hidang & dimakan sebagai makanan utama..

KAlau version Terengganu Kelantan, dia masukkan gula putih  sedebuk & gula nisan !
PAstu sotongnya x dibuang kulit...
Kitorng ni dah biasa makan sotong yg bersih & x mkn manis2 sgt..
LAgi satu, kalau nak rasa, dinasihatkan buat sendiri jugak!
Jgn dibeli sbb harganya sekor sampai 6 hengget yg kecik punya!
Mmg x berbaloi!

Dah x yah masak benda lain dah sbb ketupat sotong ini amatlah mengenyangkan..
KAlo u all makan x terasa kenyang, x tahu le nak kata apa!

LAi..LAi...LAi Chi KAng!


Thursday, September 2, 2010 at 10:40pm
X yah beli2 kat luau.. Meh buat sendiri aje!
Bila kita sendiri yg buat untuk suami & anak2, dapat gak pahala nya..
Jom! Jom! Tgk Bahan2..
X ikut pun xpe..apa yg ada, masukkan aje k...

LAI CHI KANG

Seketul gula Melaka
Sikit gula putih
Daun pandan selai aje..
Kurma kering (rendam dlm air panas sampai kembang)
Biji selasih (rendam dlm air panas sampai kembang)
Buah kabung
Cincau (racik-racikkan)
Kembang semangkuk (rendam dlm air panas sampai kembang & buang biji serta kulitnya)
LAici 
MAta kucing kering
Kacang tanah
Kismis
Apa2 bahan yg dirasakan sesuai, masukkan aje...Ikut tekak k..

Didihkan air dgn gula melaka, mata kucing kering & daun pandan sampai gula melaka larut. 
MAsukkan gula putih ikut manis yg kita nak.
Bila dah didih, masukkan bahan2 yg lain yg tgh beratur tu..
Dah didih lg sekali, baru tutup apinya.

KAlau nak minum sejuk, cool offkan dulu..
Bila dah x panas, masukkan ice @ masukkan dlm freezer.
Jgn kasik beku, dah le..

So very the senang... KAlau yg beli punya... kekadang tu dah nak dekat masam dah..
TAk pun manis nau..
KAlau kat Saudi tu..mesti mahal semangkuk.
Bila buat sendiri, bermangkuk2! 
MAsak pun kebersihannya terjamin...
Jgn kasik si Zahraa masak, sudah!hehehehe

Pst! Minggu depan, mau hidangkan ia untuk berbuka puasa di rumah kedua bonda & Bonda mertua...
BAhan2 masih byk lagi ni.. So, belanja x sampai seploh hengget tp berperiuk2 leh dapat!


My Improvised LAsagna

Friday, September 3, 2010 at 11:02pm

Selalunya makan lasagna di Santai Cafe atau Pizza Hut..
Tapi, makin lama makin x sedap rasanya di kedua2 tempat tu..
Since it is my children's & beloved hb's favourite (semuanya favourite diaorg ek!),
I think I should learn to make a good one....
They love the melting cheese in lasagna so mine is rich!
And they love the taste of tomatoes..so mine is heaven with it!
I googled & looked up for a recommended recipe but most of them r recommended..
I don't even know which to follow...
So, i gathered them  all & make one for my family..

LASAGNA, OLYN'S VERSION....

4 sheets of lasagna
grated mozarella
grated parmesan

2 Onion, diced
4 ripe tomatoes, diced
A clove of garlic
Minced meat
4 tomatoes (blanched in hot water,skinned, seeded & mince roughly)
Fresh @ ground basil
Fresh @ ground oregano
Fresh parsley @ our own parsley, i.e daun sup! , chopped
Carrot, diced
Capsicum, all 3 colours & diced
A glass of water
Salt to taste~~~~~or....
u can just get a jar of pasta sauce from the grocery!
But add in the water to it...

How to make the sauce?heat some olive oil & throw in the onion & garlic.. Let it caramelized .
Then add in the beef & let it brown.
Add the diced tomatoes & the blanched tomatoes.
Throw in the salt, pepper & herbs,carrots & other vegetables as u desire.
As it simmers, pour in the water... Then, heat off@


White Parmesan sauce
2 tablespoons butter
4 tablespoons plain flour
2 cups milk or more as desired
salt, pepper, pinch nutmeg
Grated cheddar cheese / the sliced cheedar also cannnnn....
2 spoonsful of grated parmesan cheese


How to make the white sauce?
Heat up the butter.
Stir the plain flour . 
TAke off the heat  & pour in milk.
add in salt,pepper & nutmeg
then, mix the cheese into the milk mixture
Keep on stirring until it bubble.
Put aside.

How to assemble the lasagna? 
Preheat oven to 190-200 deg cel.
Begi  layering all ingredients with a few spoonful of the tomato sauce.
Follow with the lasagna sheet.
Then the white parmesan sauce & grated @shredded mozarella & grated parmesan.
Repeat until dish is filled.
I only made 2 layers for each baking dish...
Cover it with oil-sprayed foil.
BAked approximately for 45 mins.
Then, uncover the dish & bake again for 15-20 mins.
When it is nicely done, off heat & cool off few minutes before cutting..
Walla! 

#if u love cheese, just spread  in more!
There are some recipes with skimmed  ricotta cheese.
I looked for it in all the supermarkets in Kuantan to find none!
Just omit it..

# I didn't cook the lasagna sheet before hand as I made my sauce a bit too watery..
Just let it cook while baking the dish.
    These can be added to your tomato sauce when it’s finished. Just stir in and warm through:
     #Add a handful of baby spinach leaves to the sauce at the same time you add the pasta—when the leaves have wilted remove from the heat and serve with some crumbled goat’s cheese on top.
    # A few handfuls of cooked shrimp and a handful of chopped arugula with the juice of ½ a lemon.
    #A can of tuna drained and flaked into the sauce with ½ teaspoon of ground cinnamon, some black olives and the juice of ½ a lemon.

    HAVE FUN BAKING!!!!

    Quick Bread Pudding with Vanilla Ice-cream

     Tuesday, August 31, 2010 at 3:26pm


    I love to feed homecooked meal for friends & family.
    The 1st weekend of Ramadhan, I sent Along, 2 big Roasted Chicken with stuffing.
    Last Sunday, cooked up 4 trays of my fried marcaroni, with lots of mozarella & parmesan on top
    for him to enjoy with his friends during iftar.
    Along with that, I baked Pumpkin Custard for him..but only able to sent half of it..
    I also baked 2 trays of bread  pudding to be scooped out together...
    The bread pudding is best served with vanilla ice-cream but the ice-cream will melt before being served..
    so, they had to bear it without ice-cream..
    I pity the kids for not having vanilla ice-cream with bread pudding.
    It would have been so delicious !
    I'll make it up one day..

    Anyway, this particular friend asked for the bread pudding recipe from me.
    It's one of the easiest recipe I have in my recipe collections..

    And here it goes...

    Quick Bread Pudding with Vanilla Ice-cream
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Crust of bread @ slices of white bread @ Some french loaf
    (could be cut roughly @ triangle shaped @ squared)
    Butter - to spread on the bread 
    250ml milk (depends on the baking dish to completely soak the bread)
    1 @ 2 whole egg (depends on the size of the egg)
    a handful of sultanas @ Raisins (soak in hot water to soften them a bit)
    A handful of walnut @ almond @ pecan ( roughly chopped)
    2 @ 3 tbs sugar
    Vanilla essence @  vanilla pod
    Cinnamon powder
    optional: Mozarella cheese to cover on top

    Beat the egg, vanilla essence with sugar & milk. Put aside.
    Spread butter on bread & cut them as desired.
    Layer the bread & add in sultanas & walnut.
    Pour in the mixture of milk. Make sure the milk covers all the bread.
    Let it rest for 5-10 mins to let the bread soaked through.
    Optional: cover the top of it with mozarella & sprinkle some sugar on top.
    Bake at 200deg cel, approximately 20 mins @ until brown.
    Serve warm with vanilla ice-cream on top...

    HAppy BAking with passion...

    Isnin, 24 Januari 2011

    Ganggukah????

    Suatu hari, pembesar suara di sebuah masjid di Perak disambar petir. Jadinya, tiadalah kedengaran laungan azan ke setiap ceruk perkampungan itu. Suatu pagi, lima org nyonya yang  rutin mereka ialag berjogging,  melewati masjid tersebut. Pada masa yang sama,Imam masjid itu pula sedang membersihkan kawasan sekeliling masjid.

    Nyonya: Ustad, Apa pasal suda lama x dengar itu bunyi aa?
    Imam: Itu pembesar suara sudah kena petir la. Kenapa?
    Nyonya: Haiyoooo. Masjid takde kasi bunyi, kita susah mau bangun pagi lorrr....
    Imam: Ya ka?
    Nyonya: Iya la. Kita mau bangun awal. Boleh pegi jogging, kerja pun manyak bole siap. Kenapa ustad x panggil olang datang betulkan itu balang?
    Imam: Sudah panggil itu Kang. Tapi dia banyak sibuk sekarang...

    Itu serba sedikit yang aku ingat.. Banyak hikmahnya bila azan dilaungkan. Selain memanggil umat Islam untuk sama-sama menunaikan solat, ia juga membantu penganut agama lain dalam kehidupan seharian mereka... Tapi sayangnya, baru sekarang ada yang rasa terganggu dengan panggilan azan dari masjid... Tapi kenapa dia tidak rasa terganggu dengan bunyi music, bunyi mercun dan lain-lain bunyi yang lebih menyengat telinga daripada azan yang hanya dilaungkan selama beberapa minit sahaja di setiap waktu solat?

    * Imam dalam perbualan tadi ialah Ustaz Mohd. Kazim Elias Al-Hafiz. Kisah ini diceritakan  sendiri oleh beliau pada 20hb JAnuari 2010 semasa beliau berceramah di Musolla Al-Raudhah, Taman Pelindung Perdana, Kuantan, Pahang.

    Ahad, 23 Januari 2011

    Labu Masak Rempah


    LAbu lagi...Tapi kali ni, memang aku tak leh fikir macamana rasa masakan ni....Tapi x salah kan kalau kita cuba. Mungkin kena tekak kita, sapa tahu... Tapi maaf ye.. tak ada gambarnya.. NAnti kalau aku dah buat, aku uploadkan untuk tatapan kita bersama, okay...
    LABU MASAK REMPAH...

    bahan:
    labu kuning (yg masak ehh) - dipotong dadu cm nak masak lomak tu
    udang kering
    bawang merah
    bawang putih
    biji sawi
    daun kari
    serbuk kari (kalau sedap letak kari daging)
    garam

    cara memasak:
    tumiskan biji sawi dan daun kari
    lepas tu masuk & tumiskan pula udang kering + bawang merah + bwang putih yg ditumbuk
    bila dah agak wangi, masukkan serbuk kari (di campur sedikit air dulu)
    kacau sehingga kari garing (naik minyak)
    masukkan pulak labu yg dah dipotong2 dadu
    masukkan sedikit air (sikit je)
    garam secukup rasa...
    kacau labu rata2... dan masak sehingga empuk..
    terpulang pd citarasa samada nak berkuah sedikit atau kering....
    kalau nak kering, kene masak lebih sikit...

    Puding Labu

    Sejak diajar makan labu ni, tekak selalu saja kering bila nampak labu kat pasar malam ataupun kat pasaraya.. Bila surf pun, aku mesti type "RECIPE LABU" kat google search engine.. Rupanya, buah labu boleh dimasak pelbagai cara ... Recipe ni aku belum try lagi. Hubby BAby gi attend his weekend class. So, xde orang yang aku boleh tunjukkan recipe dan orang tu akan suruh try that recipe.. Ni recipe dari K Liza....

    Puding Labu

    bahan
    1/2 biji labu
    1 cawan gula
    2 cawan tepung kastad
    3 cawan santan/fresh milk
    5 biji telur
    1 s/t vanilla

    cara
    1. Buangkan kulit dan biji labu. Parutkan.
    2. Gaulkan semua bahan dan kukuskan selama 1 jam.
    3. Sejukkan dan potong.
    4. Hidangkan [jika suka sejuk masukkan dalam peti sejuk]

    NAnti aku akan try..tp not too soon....