Ketupat Sotong..My version..
Thursday, September 2, 2010 at 11:34pm
MAkanan ni authentically dr Kelantan Terengganu & PAhang cilok!
KAlo Kelantan & Terengganu version punya, mmg kita org Melaka x leh nak makan sgt..
MAnis meghedu!
So, this is my version..
KETUPAT SOTONG
6 ekor Sotong size besar @ plg kurang panjang jari sampai ke pergelangan tgn
3/4 kg Santan pekat (nak kurangkan pun boleh jugak)
1 pot Beras pulut
10 biji bawang merah (tumbuk halus)
1 ruas halia (nak lebih pun boleh & tumbuk halus))
1 sudu besar halba
Kukus beras pulut dgn air sahaja.
Bersihkan sotong & buang kulit luarnya.
Tos.
Sumbatkan beras pulut yg telah masak ke dalam sotong sampai penuh 3/4 sahaja.
MAsukkan kepala & cucukkan dgn lidi supaya kepala tu bercantum dgn badan sotong.
Buat sampai semua sotong habis disumbat & dilidikan.
Dlm gengseng (kuali tembaga lama tu...) masukkan santan, sedikit garam, halba & bawang.
MAsukkan sekali sotong yg dah disumbat tadi.
Renehkan ia & rajin2 le kacau.. sampai kuahnya tinggal separuh & pekat.
Boleh hidang & dimakan sebagai makanan utama..
KAlau version Terengganu Kelantan, dia masukkan gula putih sedebuk & gula nisan !
PAstu sotongnya x dibuang kulit...
Kitorng ni dah biasa makan sotong yg bersih & x mkn manis2 sgt..
LAgi satu, kalau nak rasa, dinasihatkan buat sendiri jugak!
Jgn dibeli sbb harganya sekor sampai 6 hengget yg kecik punya!
Mmg x berbaloi!
Dah x yah masak benda lain dah sbb ketupat sotong ini amatlah mengenyangkan..
KAlo u all makan x terasa kenyang, x tahu le nak kata apa!
0 comments:
Catat Ulasan