CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Khamis, 29 November 2012

Rindu Sudah, Berpisah Belum

Dari tahun lepas lagi dia sudah kata tak mau pergi tahun ni.. 2 minggu lepas, harapannya musnah sebab seorang daripada tiga yang patut pergi dah kena tarik untuk special task.. 2 minggu lepas jugak harapan berbunga kembali sebab kat depan embassy tu dah terasa cam "Mesti susah nak dapat visa ni! Kat KL aje dah ketat kawalannya,, Tu belum sampai George Bush Intercontinental Airport lagi.. " Ntah macamana ntah ketatnya pemeriksaan pada seorang lelaki yang beragama Islam ni nanti...

Rupanya, 2 hari bekerja kemudian, terus dapat parcel dari embassy..  Dah dapat U.S. Visa dah dia... Dia hampa.. Aku, lagilah!

Hati masih berat... Jadual kerja dia pun sangat ketat. Seminggu ni ada conference yang sangat stress.. Urmm.. Aku pun jadi stress walaupun dia balik dengan senyuman dan jelingan manja tapi office workload terpaksa dibuat dirumah.. Bila masa pulak nak ngadap permit, baca reports dan buat paperwork kat office kalau dah 10 jam kena dok menjawab dan explain semuanya?? Nak makan pun tiada masa. Jangan kata nak sandarkan badan ke dinding dalam seminit selepas solat! Untuk meringankan semua itu, aku teman dia buat itu semua.. Dia buat kerja dan aku tengok TV! Baru perasan, dah lama rupanya aku tak tengok TV ni! Tengok Adam & Hawa pun kat computer selepas download semua 4 episod untuk seminggu.. So, for 3 days in a row, aku tonton la drama tu secara terus dari TV pada waktu siarannya.. Tak syok la bila iklan.. I've always been the advertisement hater!

Walau tak suka, mungkin itu adalah yang baik untuk aku... Semalam siang, aku dah siapkan luggagenya.. Ambil sehelai baju, hati sayu.. Ambil lagi sehelai, jadi double sayu... Jadi, kiralah betapa sayunya hati bila 10 helai baju, 2 helai seluar, sehelai sweater, sepasang thermal wear, 4 pasang stokin, sehelai kain pelekat, sehelai sejadah, dan 6 helai *@&#^%$!* aku masukkan dalam luggage... Separuh hatiku sudah pergi...

Semua dah ada dalam ni.. Hatiku jua...
Hari ni, terpaksa pula pack luggage aku untuk pergi wedding adik sepupu this weekend...  Balik Kuantan, drive sendiri, tanpa dia disisi.. Perjalanan pasti sunyi...

Oh yes! Aku manja dengan dia.. Seminit tiada disisi, rasa dah macam setahun tak jumpa! 10 jam dia bekerja, dah terasa macam forever! Dari hari pertama nikah dan kawin, memang tak boleh tidur kalau dia tiada.. Dulu dia kerja shift 12 jam. Bila kena shift malam, dia bekerja di kilang dan aku juga bekerja dirumah.. Masa aku masih mengajar, aku terpaksa memaksa mata lelap walaupun pada hakikatnya tak idur. Bukan dibuat-buat tapi memang tak boleh tidur langsung. Bila dia balik esok paginya, aku dah siap tunggu dia untuk salam dan cium tangannya sebelum ke sekolah. Bila dah jadi surirumahtangga, selepas breakfast sama-sama lelap mata.. Tapi dia akan bangun jam 2 petang dan aku jam 11 dah bangun untuk sediakan lunch..

Nak kata tak pernah berpisah, kami selalu terpisah dek kerja, especially dia yang kerap dapat special task dari company. 4 minggu di Jepun, 2 minggu di Kuwait. 2 bulan di India. 6 bulan di Singapura. 4 bulan di Brussel, Holland dan Germany. seminggu di China dan kerap ke KL dan Singapore untuk meeting dan meeting dan meeting... Dah 19 tahun 6 bulan kami bersama dan aku masih lagi perlukan lengan dan bau ketiak dia untuk tidur..

Pernah dia kena kemam buah pinang sebab orang tua-tua kata kalau rindu, rendam dan sapu air rendaman buah pinang tu ke muka supaya kurang rasa rindu. Setiap kali, dia akan simpan baju selama seminggu.. Kalau tak pun dia guna kain pelekat yang sama selama 2 minggu. Semua tu bukan untuk anak-anak tapi untuk aku!

Dulu-dulu masa belum ada YM dan Skype, setiap hari dia akan call. Bill telefon akan melambung sampai beribu-ribu sebulan. Bila dah ada YM dan SKYPE, kedua-duanya sentiasa aku 'on'kan. Selepas Subuh akan 'jumpa' dulu.. Tengahari akan 'jumpa' lagi. Malam sebelum aku golek atas katil pun akan 'jumpa' lagi. Ada waktunya aku terpaksa bangun jam 3 pagi kerana masa itu la dia ada break atau dia baru nak masuk tidur... Senang cerita, setiap kali dia break dari meeting atau kerja, kami akan online.. Anak-anak pun tepuk dahi tengok Ummi & Abah mereka.

Jangan ingat dalam dunia ni aku sorang aje yg begitu.. Ramai juga yang begitu tapi ramai juga yang tak memahami keadaan aku.. Katanya mengada-ngada.. Terpulanglah pada pandangan masing-masing.. Tapi if he is truly your other half, u'll understand my situation.. Ibunda yang sangat memahami aku dan dia pun dah tahu sangat keadaan itu.. So, setiap kali dia akan berpergian, Ibunda akan risau dengan kesihatan aku..  Maaf Ibunda. Bukan niat anakanda untuk buat Ibunda risau tetapi itulah anakandamu yang lahir dari rahimmu 40 tahun dahulu...

Dah hampir 7 malam aku tidur lewat.. Sentiasa memandang wajah si jantung hati.. Dah lebih 7 hari juga aku berdoa agar Allah kuatkan hati untuk melalui hari-hari tanpa dia disisi. Tapi dah 7 jam sebak sebab esok malam dia akan fly ke sana..

Kenapa aku tak ikut dia sekali? Kan senang kalau ikut... Memang plannya aku ikut dia tapi anak-anak bawah umur yang bertiga ni macamana? Takkan nak ponteng kelas Tahfiz disebabkan Umminya tergedik-gedik nak ikut Abah ke sana? Sangat tak adil, kan? So, kuatkanlah hati, semampu yang boleh!

At one point, when I can't stand the cruel words towards me, I just wished I could be like them who make use of the time away from their spouse to have fun with friends and lean back on their chairs after work with the thought of "I'm so off the hook when he's not around" with a big relief. I was so surprised to know some friends who are like that! Alhamdulillah, that wish never came true!

Bila rambut gonjeng pun, pandangan ku pada dia tetap penuh dengan cinta...

He's my other half... Looking at him have always felt like me looking at the mirror...
He felt the same as I have always do...

Malam semalam, dalam kereta nak ke bandar, Addeen dah menangis sebab nak berpisah dengan Abah yang selalu melayan karenah dia walau letih mengerah akal dan hadapi tekanan kerja yang meningkat seharian di kilang.. Aku jadi tak keruan tapi nasib baik aku pusingkan pandanganku ke kiri jalan supaya Addeen tak nampak airmata Umminya yang dah bergenang. Esok, tak taulah.. Rasanya wajib seorang sepupu yang drive kami ke KLIA! Kalau tak, nanti aku tak nampak jalan!

 Mati itu pasti .. Tak kira dimana sekalipun, waima atas katil sendiri.. Setiap kali berpisah, hanya ALLAH sahaja yang tahu samada akan bertemu kembali atau tidak.. Moga dia selamat pergi dan pulang semula ke pangkuan aku dan anak-anak serta kedua ibunda kami... Aamiin....

*terngia-ngia di telinga ini lagi apa yang Ibunda cakap pada aku tentang menantunya yang seorang ni..
Bu', you are so true about him.. Tapi tak boleh la nak share apa yang Ibunda cakap tu.. Kang ada menantu lain yang sentap karang!

Rabu, 28 November 2012

Nasi Goreng Dijala Udang Cendawan Putih (+ Petai)


Anak-anak suka makan nasi goreng. Bukan nasi goreng kampung kerana kata mereka
"Nasi goreng tu pedas la, Ummi.."
Bukan juga nasi goreng cili padi kerana kata mereka
"Nasi goreng tu pedas la, Ummi.."
Bukan juga nasi goreng tomyam kerana kata mereka
"Nasi goreng tu pedas la, Ummi.."

Sudahnya nasi goreng cina sahaja yang mereka makan..
Tapi mereka tak suka juga kacang peas yang ditabur didalamnya..
So, no peas and no chilli for their fried rice.
Antara yang paling mereka suka ialah Nasi Goreng Cina Udang..
Nasi goreng ni tak colourful.. so tak memberangsangkan sangat..
untuk jadikan ia menarik, aku suka hidangkan dgn kreativitiku yang sangat tumpul ini..



Ini bukan setakat nasi goreng cina udang tapi ini aku beri nama..
.
Nasi Goreng Dijala Udang Cendawan Putih (+Petai) ~Petai version ni adalah untuk aku dan Hubby Baby saja.. Anak-anak tak makan petai punn...

Bahan-bahannya:
1 mangkuk nasi
1 sudu besar planta ~ mau lebih pun ok..
2 ulas bawang putih ~ diced
3 sudu besar oyster sauce ~ agaknya la...
1 sudu besar kicap manis ~agak-agak jugak ni..
4 biji fresh brown mushrooms ~ sliced.. kalau mau didadukan pun x salah..
10 ekor udang siza 'L' , sudah dibersihkan ~ kalau ada udang galah, nikmatnyaaaaa....
Garam ~  secukup rasa lidah memasing
*semua bahan adalah anggaran agak-agak sahaja... X gheti nak sukat-sukat ni!

Untuk Hiasan dan tambahan rasa

Serbuk lada hitam
Butterhead lettuce ~ cuci bersih dibawah air pipe dan bilas dgn air garam. Tos@lapkan kering
Petai segar yang masih crunchy dan dibersihkan

Caranya: macam la susah sangat!

  1.  Panaskan kuali dan campak planta.
  2. Chempak bawang putih. Kacau 10 saat.
  3. Chempakkan oyster sauce & kicap manis.
  4. Chempakkan nasi dan gaul rata.
  5. Chempakkan udang dan garam. Kacau rata. Udang tak perlu dimasak lama sebab ia akan keras. So, biasanya aku hanya kacau-kacau dan tutp api bila semua udang dah tukar warna orange@merah... So, ia akan masih rasa moist bila dimakan.
Cara menghidangkannya...
  • Ambil satu mangkuk cina (bukan pi mintak kat jiran Cina sebelah rumah tau!) dan susun udang disekeliling bahagian dalam mangkuk (tolong jangan susun kat luau mangkuk! Kang belum apa2, udang dah habis dimakan!)
  • Kalau ada tempat kosong, kutip cendawan dan susun di ruang2 yg kosong antara udang.
  • Lepas tu, padatkan nasi goreng atas susunan udang dan cendawan. Gunakan senduk aje...
  • Kemudian, susun butterhead lettuce @ apa2 lettuce yang u all suka atas nasi goreng yang dah diratakan tadi.. Iceberg pun sedap sebab ia juga manis dan crunchy macam butterhead.. Tapi for this family, butterhear is our choice!
  • Ambil serving plate, letakkan permukaan serving plate atas susunan lettuce, make sure it's positioned to ur desire.. Aku letak kat tengah-tengah plate..
  • Bila dah rasa confident, terbalikkan mangkuk ayun tu dan perlahan-lahan angkat mangkuk yang berisi udang, nasi goreng & lettuce.
  • Tarra!!!!!! Jadik tak? Musti la jadi!!! Tak susah pun, kan???
  • Dah tu, tabur  petai tu ikut suka hati.. Aku suka penuhkan tepi salad aje.. Kalau nak tabur cili kat atas petai atau nasi, silakan....
  • Sebelum hidang, chempak la serbuk lada hitam... Ada rasa heat sikit..


    Aku rasa buat ni lagi senang daripada siapkan nasi pattaya.. Kalau nasi pattaya, kena terbalikkan kuali yang panas dan bila terbalikkan tu kena make sure jari-jemari kita tu dah elok dilindungi... Kalau tak kang, kena cuti masak la gamaknya....

Ni fresh brown mushroom yang sentiasa ada dalam vege & fruit compartment fridge aku.. Favourite Hubby Baby dan anak-anak..


Selasa, 13 November 2012

Soalan Wajib..

Sejak anak-anak dah mulai membesar, aku suka bawa mereka bercuti.. Tapi sejak En Hubby Baby dah mulai naik step dan step dan step berkembang kiri dan kanan dalam kerjayanya, waktu untuk bercuti semakin sukar dicari.. Tambahan pula Along dah di MATA, lagi susah nak adjust waktu! Kalau nak kemana-mana, aku yang akan buat segala carian diGoogle Search untuk cari tempat-tempat menarik untuk dilawati, kemudahan & tempat tinggal dan segala bagai perkara yang perlu dilaksanakan sebelum nak bawa enam puluh orang ni. Mau pergi dengan apa? Berapa RM belanja perjalanan? Berapa jam mau sampai? Kami suka drive sebab mahu menikmati pemandangan dan boleh stop dimana-mana.. Mana nak stop untuk makan dan rehat serta solat serta isi minyak kereta? Kalau mahu ke pulau, mana nak tinggalkan kereta & berapa bayaran sewa? Feri @ boat ada pukul berapa? Hotel mana mau duduk? Dulu masa anak-anak kecil lagi, bawah 12 tahun, kami ambil dua bilik saja.. Tapi selepas tu kami wajibkan 3 bilik. Satu untuk pengantin aku dengan Hubby Baby. Satu untuk gigirls. Dan satu bilik untuk boboys.
Awal tahun hari tu, kami dah ke Pulau Batam dengan diuruskan oleh seorang pendakwah  yg juga senior Hubby Baby semasa di sekolah dulu, merangkap jiran kami dalam taman ni... Kami guna land transfer aje.. Naik feri di Johor Bahru, Budget setiap seorang untuk transport & tempat tinggal ialah RM550. Perginya Jumaat malam dan baliknya Ahad tengahari... Along tak pergi sebab masa tu dia bekerja sementara menunggu keputusan SPM keluar. Tujuan trip ke Batam ni adalah kerana aku nak bawa anak-anak melihat sekolah-sekolah pondok di Indonesia. Mahu beri peluang anak-anak melihat dengan mata mereka sendiri betapa beruntungnya mereka yang dapat menimba ilmu dunia dan ilmu akhirat dalam keadaan yang selesa. Alhamdulillah, anak-anak seronok walaupun tersangatlah letihnya...

Bulan Mei pula, kami ke Singapore selama 7 hari 2 malam. Trip ni terlaksana selepas setahun aku merancang! Kenalah rancang elok-elok sebab anak-anak ni ada 3 kategori umur! Along dah remaja tua. Kakak dan Adik masih lagi diawal remaja. Addeen pula masih kanak-kanak.. So setiap tempat yg nak dijelajahi mesti sesuai dgn ketiga-tiga kategori. Penat otak memikirkannya! Alhamdulillah, trip kali ni banyak buka mata anak-anak dan kami sekeluarga berpeluang melawat beberapa ahli keluarga yang bermastautin disana.

Untuk tahun depan, aku sudah mulai merangka dari Mei yang lepas, sebelum kami bertolak ke Singapore lagi! Aku suka buat holiday plans.. Tapi yang aku tak suka ialah.......

"Tunggu Abang free ye..."

Bila nak buat kenduri pun, macam tu juga.. Nak buat plan untuk Umrah tahun depan pun macam tu juga. Sampaikan Ibunda aku pun dah pandai balas ayat dari menantu dia.. "Bilanya yang Yunus tak busy? Asyik busy je Bu' tengok.".... Itu la soalan wajib dari Ibunda... 

I just wish I could make plans and he just nod with "OK, Yang!" !!

*tgh plan untuk Kidzania Day sebelum Christmas2012,  CNY 2013,acara tahunan wajib dgn family Starfruitersku, Umrah 2013 (mudah2an dipermudahkan ALLAH), Legoland dengan cucu-cucu, dan family trip to Sabah @ Bandung...

Rich Chocolate Chips Muffin

8hb November, 2012

Dah lama x membaking tapi disebabkan nak buat solat hajat & doa selamat untuk Addeen yang bakal bersunatkhatan, beserta dengan tahlil buat arwah seluruh ahli keluarga kami, ku selising lengan baju juga.. Walau sibuk drift hantar ambik anak-anak, ku kuatkan juga.. Alah... muffin aje pun..

Ada banyak resepi Chocolate Chips Muffin ni.. Tapi aku suka buat yang satu ni.. Dah x ingat ambil dari mana tapi dalam internet jugak.. Dalam salah satu English website yg ada.. Resepi mudah. Caranya senang. Tak payah nak pakai mixer. Cukup dgn whisker & spatula @ sekadar sudu besar pun xpe..  Yang penting ada kasih sayang!




Chocolate Chips Muffins

Bahan A:
1 cawan butter (cairkan)
2 cawan susu segar ~ Dutch Lady low fat milk 
2 biji telur "A" ~pukulkan sikit kasi bercampur kuning putih aje
1 st esen vanilla

Bahan B:
3 cawan tepung gandum ~ ayak
1/2 cawan serbuk koko Van Houten @ apa2 brand pun xpe ~ ayak 2 kali
2 st baking powder ~ ayak dgn tepung
1/2 st soda bicarbonate ~ ayak dgn tepung
2 cawan gula perang ~ guna soft brown sugar 

Chocolate chips ~ ikut suka hati kita nak guna berapa banyak.
Muffin cups

1.  Pre-heat oven at 180' C.
2.  Campurkan semua bahan B dalam  mangkuk besar utk adun semua bahan nanti.
3.  Masukkan semua Bahan A  kedalam Bahan B dan gaul rata dengan spatula @ whisker @ sudu aje. 

4.  --> Langkah ni tiada dalam resepi asal. Tapi disebabkan anak-anak memang suka sesangat chocolate chips ni, sesuka hati kita adjust :) Masukkan chocolate chips ke dalam bancuhan. Aku gunakan 6 gangnamgenggam untuk setiap bancuhan. Tu sebab ianya aku kata muffin ni rich!
5.  Pipekan setakat 3/4 muffin cups sahaja..*Kalau takde piping bag, sudukan dengan sudu kecik pun ok Ianya akan naik.
6.  Tabur pulak chocolate chips keatasnya.
7.  Bakar selama 20-25 minit (ikut pada oven masing-masing) atau cucukkan pencungkil gigi @ lidi satay ke dalam muffin.. Kalau ditarik dan licin sahaja pencungkil gigi @ lidi tu, silalah angkat keluar tray itu. 
8.  Sedap makan bila hot from the oven ni. Kalau nak disimpan atau nak dipack, cool off kan dulu atas wire rack. Pastikan dah room temperature, baru pack. Kalau tak,ia cepat rosak.

Dulu aku campakkan sekali sedikit almond cincang yang dah aku roastkan. Tapi disebabkan anak-anak ni memberikan sambutan yg dingin terhadap almond, kali ni x campak sikit pun walau ada dekat 500gm almond cincang dalam fridge. Masih berfikir lagi nak buat apa dengan almond dan pecan dalam fridge tu..

Berapa biji dapat satu adunan? Ikut pada size cup yang kita gunakan. Kali ni aku buat 2 size. Satu tu size yang paling kecil. Lagi satu tu medium small. Bukan apa.. Kalau orang tua makan, sekali ngap! Xde la terasa sangat kemewahan chocolate chips yang ada tu. Dengan dua cup size, aku dapat 100 biji muffin kecil dan 80 biji muffin medium small.

Adunannya memang lembik-lembik..
45 biji kecil aku pack untuk year-end class party Kakak Bukan kedekut tapi tu aje yg muat dalam Tupperware tu.. 50 biji yg medium, aku pack dalam fancy plastic pack untuk solat hajat di surau. Simpan sikit untuk Along dan 'kawan'nya. Packkan juga sedikit muffin sebagai buah tangan untuk Mu'alimah Siti Farihah , guru kelas Addeen.  Lebihnya x tau berapa sebab setiap satu tray aku keluarkan dari oven, setiap kali itu la Addeen & Adik ambil berulang kali.. Janji, ada untuk mereka bawa bekal ke sekolah  esoknya. Jam 2 pagi, siap packing dan kemas-mengemas. Last aku tengok muka jam, dah pukul 3 pagi...

Lebih mudah gunakan piping bag. Aku guna yg pakai buang punya..

RM14 00 aje disposable piping bag ni.. Tp tak tau la berapa lai ada dalam ni.. Aku hanya guna 9 lai aje..


Bekas hijau utk kakak. Yg lain tu untuk dimakan pagi petang esoknya jemaah solat hajat, dan untuk anak2 ... 

Yang dah siap packing untuk jemaah.. X banyak pun.. 25packs X 2 biji yg size medium. Senang bila dah siap packing. X de lah perebutan kuasa berlaku. Tapi ada jugak budak-budak yg dah ambil awal-awal. Rezeki diaorang ..

*Aku pack sensorang di tengah malam yang telah membutakan semua orang. Cara mudah mempacking akan aku buat di entry seterusnya..

Ahad, 11 November 2012

Ayam Masak Kicap


Ayam masak kicap ni ada banyak version..  Cara memasaknya mengikut daerah atau negeri tukang masaknya. Aku membesar dengan Ibu yg mengusahakan sebuah restoren di tengah-tengah bandar Melaka. So, masak kicap ni memang akan dimasak selalu.. Kalau tak silap, setiap 2 atau 3 hari ayam masak kicap akan disediakan untuk pelanggan. Setiap kali Ibu masak, aku pandang sekaligus belajar memasaknya.. Ibu akan goreng dahulu ayam kunyit dan ketepikan. Kemudian baru Ibu akan buat kuah kicapnya.
Mula-mula kawin dulu, memang aku ikut cara itu. Mak @ MIL pun masak dengan cara yang sama. Cuma ayam Mak dipotong kecil. Mungkin dah terbiasa hidup susah dahulu dan terpaksa beri makan kepada 7 orang anak-anaknya yang yatim..


Tapi selepas Adik lahir dan anak-anak semua tak suka makan ayam yg digoreng garing, aku mulakan tradisi baru. Tak ikut sesiapa punya version (yang dalam pengetahuanku) tapi ni version Ummi untuk anak-anak.. 



Ayam Masak Kicap Ummi


1 ekor ayam ~ potong 16 or as desired
Se'patah' kulit kayu manis  ~ ikut la nak patah macamana..
3 biji bawang besar India ~ hiris bulat
5 ulas bawang putih ~ ketuk @ dihiris
1 ibu jari halia ~ hiris mancis @ slice pun boleh.. Ikut yang mana suka
1 biji tomato size besar ~ diced
Kicap Lemak Manis

1 sb Asam jawa ~ aku guna yg tab Adabi punya
1/2 cawan air panas

Garam
Sedikit minyak

Hiasan:
2 cili merah
~ hiris tebal
1 akar kecil Daun bawang hiris halus
1 akar kecil Daun sup ~ potong 1 inci
1 biji tomato ~ potong wedges

  1.  Panaskan kuali dan tumis sekejap bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian, keluarkan dan ketepikan dahulu.
  2. Dengan minyak yang sama, campak ayam yg sudah dibersih, dibasuh dan ditos. Biarkan ayam masak sehingga 3/4 masak.. Jangan lupa balik-balikkan ayam tu.. 
  3. Bila dah 3/4 masak, masukkan diced tomato dan biarkan sekejap hingga tomato semua dah 'layu'. 
  4. Campakkan kulit kayu manis. Ia akan memberi kelainan rasa pada lauk ni..
  5. Curahkan kicap lemak manis dan masukkan pati asam jawa kedalamnya.
  6. Masukkan 1/2 cawan air panas dan sedikit garam, ikut lidah masing2. Nak masuk air pipe pun boleh juga tapi nanti nak kena tunggu kuahnya boil betul-betul dulu..
  7. Campakkan cili merah, daun sup & tomato. Balik-balikkan 3,4 kali & tutup apinya. 
  8. Hidangkan dan tabur daun bawang diatasnya..
Kenapa anak-anak suka masak version begini? Hubby Baby & anak-anak suka makan kuah yang sederhana pekat. Baik kari, kurma, masak kicap, masak chee chuan (betul ke ni ejaannya??) , asam pedas atau apa-apa kuah pun semua mesti x mau cair.. Kecuali kalau masak sup la kan... Kalau pekat, bukan sup namanya! Bila dimasak begini, minyak x banyak digunakan dan kuahnya pekat disebabkan air dari ayam yang dimasak. Tambah pulak ayam x keras seperti ayam yang digoreng.. Mana-mana wanita pun akan masak mengikut kehendak keluarganya, kan...

Sepatutnya satu ekor ayam besar (kami x beli seekor tapi kami beli ayam separuh ke bawah sahaja) untuk dimakan tengahari dan dinner. Tapi selalunya anak-anak akan mulai meratah selepas lunch! Bila sampai dinner " Ummi dgn Abah pergi la dating. Ayam dah habis.." Ummi & abah x kesah.. X de lah nak mendayu-dayu "Batu belah batu bertangkup...." Dengan senang hati, Ummi & Abah pi dinner date kat luar :P Life is good!






Khamis, 8 November 2012

Wordless Thursday #12

Untuk hari ini...

Mulut vs Jari vs Hati


Sepanjang pagi , mulut ini terkunci.. Jari-jemari yang bak berus kawat halus dan buncit runcing saja yang ligat bekerja. Hati pula, seperti bagaikan tiada perasaan.. Hati sebenarnya berkata-kata.. "Rindunya pada anak bujang yang sorang tu.."


                        Tu la my anak bujang yang tua ... Bukan si hantu bungkus depan tu.. Yang itu kawan dia..Sazwan kot namanya...



Ha! Betul le nama dia Sazwan! Cer tengok nama kat baju tu..  * Iklan kejap!



Tetiba handphone berbunyi.. SMS masuk..


Sms received: Umi. Tgh hari karang bwt per? Hati berkata "Ingat gak dia kat Ummi ni" sambil tersenyum

Sms replied: Kul 12 kang nak p beli barang muffin kat sekilau

Sms received: Erk! br nak balik mkn. Kalau mcm tu kita gi date jom. 

Sms replied: *Hati melonjak dah ni! Tapi ayat kena cool.. Along belanja ke?

Sms received: Umilah. Tade duit lah. Bluek! Dah ku agak jawapannya...

Sms replied: Tgk la dulu. Br ingat nak buat ayam kurma. *Saja test market.. Ayam kurma kan favourite dia...

Sms received: Kalau bwt ayam kurma pown mana sempat. Along break kol 12-2. *frust baca! Kalau dia kata ye, ku tangguhkan hasrat ke Sekilau!

Sms replied: *Dgn muka merajuk..Macam la dia nampak!Ummi blh bawak lunch ke town. Mkn kat cafe je. 

Sms received: Kol 12 umi gi sekilau kan. Mkn luar jer lah.

Sms replied:Tgk la mcmana. Byk kerja untuk kenduri ni *Ummi merajuk ni! 

Sms received: Kenduri ape?

Sms replied: Yaasiin, tahlil, doa selamat je *org merajuk x blh type ayat panjang-panjang.. Kang tercabut touch screen ni! 

Sms received:Bila? Umah sape?

Sms replied: *yes! Dia tertanya-tanya! Kita biarkan aje dia tertanya-tanya! Sapa suh x balik hari Ahad hr tu!Tgg kat bwh je kang.

Sms received: Kol bape? Tape lah. Tayah lah.

Sms replied: *Nyampah bila dia buat ayat merajuk pula!Kul 11.15 ummi keluar beli brg kat Sehati tu.

Sms received: Then?

Sms replied: Kata nak lunch date kan? *Nak kena tangan budak sorang ni tau!Tgg je. Tp x mau ada org lain k.

Sms received: Yerla.*Perkataan... X tahan! Mesti ada hajat nak ajak orang lain tu! Umi amek eh?

Sms replied: Driver Ummi yg ambik. Ok tak?*Buat lawyer buruk jap! Akakakaka!!!

Sms received: Erk! Driver? *Akakakaka!!! Saja je Ummi x mo balas sms dia! Biarkan Ummi berangan sekejap! 

Pukul 11:30 am baru dapat keluar rumah. Tak sempat nak pi Sehati ni kang.. Dari rumah nak sampai ke bandar dah dekat 30 minit! So, jadilah Ummi F1 driver di siang hari.. Tapi F1 driver ni driver yang berhemah.. Sampai college, terus park depan pintu!



Dok menunggu depan MATA.. Mata pun melilau menanti my lunch date hari ni... X muncul-muncul jugak dia...
Sms sent: G sehati jap la. Dah 10 min tgg.
Sms replied: Erk! Sory. Dlm kelas lg. Tak perasan dah kol 12 lbey.



15 minit kemudian...
Sms received: Umi. Kalau mkn kat ecm boleh? Nak gi beli brg kat kedai buku. Macam la ECM tu jauh dari kolej! Melintas jalan aje sudah sampai!
Sms replied: Cepat! Driver dah masak dah ni!

Sms received: Owh. Okay.


Tetiba, dari celah dashboard kereta (Eh! Dashboard ni berlubang kah??), nampak mamat poyo pakai sweater coklat..
Ha!!


Tu pun dia .. Tapi dok borak lagi dengan sapa ntah! Siap kasik signal suh tunggu kat kita tu!
 Allo boyfriend!! Kita dah naik rentung tunggu dalam kereta ni sampai patplo menet tau! Sebenarnya dah pi rush ke Sehati beli bahan muffin td! Tu pun dah ambil 10 minit.. 



Lepas kena honk, baru la boleh spend masa dengan my lunch date ni... Pi lunch kat ECM Food Court aje. Tapi ada pelik sikit la.. Dia order satu air sahaja! Ye! SATU AIR SAHAJA!!!! Cam x caya aje!





Betulll!!! Boyfriend I ni,  yg tersulam nama kat atas ni di uniformnya order seflaskgelas air sahaja.. Bukan dua atau tiga macam biasa!! Terasa macam bermimpi aje! Akakakaka!!!!!!!!
 Tapi memang date hari ni macam mimpi.. Sekejap aje.. 30 minit aje kitorang dating! Waktu menunggu dia menurun turun dari kelas di tingkat atas lagi lama dari waktu bermesra! Tapi takpe.. Biar sekejap tapi ianya sangat berharga...




Lepas hantar dia ke seberang jalan kolej semula, sikit punya berdezub si F1 driver ni ke Beserah! Dalam kesesakan kereta yang rosak kat tengah jalan yang berpusu-pusu nak balik office & nak kejar anak-anak disekolah, ku kekekwatan kelewatan jua.. 


Dia x pakai baju raya pi sekolah..
Gambar ini hanyalah hiasan sahaja.
Harap maklum.
Nasib baik la budak yang bambam cute ni senyum aje masa pandang Ummi dia walaupun Ummi lewat patplo minit! Apa nak kata.. Bila dating memang terlupa detik dan waktu yg berlalu.. Akakakaka!!!

  5:24 pm.. Tengah mengadun 3 adunan muffin dengan Addeen...
Sms received: Umi. Kenduri esok eh?

Ummi jeling handphone! "Lagi mau tanya!" <--bercakap sorang-sorang

  6:00pm.. Tengah pipe adunan masuk muffin cup, tetiba Addeen menjerit. Iye.. Addeen pi depan kejap lepas 10 minit tolong Ummi. Penat tangan katanya..
"Along!!!!!! Yeay! Yeay! Along balik! Ummi! Along dah balik!"
Lepas tu dia masuk dapur.. borak sikit lebih kurang dan..
"Ok la. Along nak gi training rugby ni. Esok Along balik ek.."
  Dalam hati berkata "Urm.. Balik kejap aje! Tak sempat tunggu dinner! Tapi kat mulut lain pulak yg keluar..."Esok balik awal sikit. Jgn nak start kenduri baru nak sampai.."
  Then,  cheese kiss pipi kiri and kanan Ummi...

Moral of the story..  Dalam sunnah Nabi Muhammad SAW, ada 4 tahap dalam mendidik anak-anak.. Kami sekarang sedang melalui tahap ke-3  (15-21 tahun). Di tahap ni kami cuba untuk berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat dia selagi ia tidak bertentangan dengan syariat... Be the best friend to ur children... Tak rugi satu sen pon! 



Selasa, 6 November 2012

Perangkap Syaitan Yg Kabur Di Mata..

Tertarik pula bila membaca catatan dari FB ini sebentar tadi.. Aku sengaja mahu berkongsi di blog sebagai nota dan ingatan kepada diri sendiri & anak-anak serta keluarga terdekat... 




ALLAH berfirman yang bermaksud: "Syaitan memberikan janji yang membangkitkan angan-angan kosong kepada mereka. Walhal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka kecuali tipu daya belaka. Tempat mereka itu ialah di neraka jahanam dan mereka tidak memperoleh tempat untuk lari daripadanya.'' ( An-Nisa': 120-121).

Keterbukaan manusia mengundang kehadiran syaitan ke dalam diri masing-masing, sebenarnya ada kaitannya dengan sifat mazmumah yang diamalkan dalam kehidupan seharian. Melalui pelbagai jenis sifat mazmumah itulah sama ada kita sedar atau tidak, kita sebenarnya telah menyediakan ruang kepada syaitan untuk menapak dalam diri. Apabila syaitan sudah meraja dalam diri, seseorang individu itu akan sanggup melakukan apa jua perbuatan keji dan mungkar kerana keinginan nafsu akan menjadi sebati dengan sifat jahat syaitan itu sendiri.

Hati, suatu organ istimewa kurniaan Allah kepada manusia, pada saat dan waktu itu juga akan mula goyah apabila sedikit demi sedikit syaitan durjana mula merayap untuk menguasai tunjang di dalam badan manusia tersebut. Berlumba-lumbalah nanti para syaitan untuk memenangi dan menguasai hati manusia. Mereka akan sedaya upaya menawan hati tersebut dan memujuk nurani manusia untuk melanggar segala perintah Allah. Beruntunglah golongan manusia yang berupaya menangkis godaan tersebut.

Mengikut para ulama, syaitan akan menguasai tubuh badan manusia melalui sepuluh pintu:

1. Melalui sifat bohong dan angkuh

Dua sifat inilah yang amat mudah tersemai dan menyubur dalam diri manusia. Ia berpunca daripada keegoan manusia itu sendiri yang lazimnya akan mudah hanyut ketika dilimpahi kemewahan dan kesenangan.

2. Melalui sifat bakhil dan kedekut

Setiap harta benda dan kemewahan yang diperoleh adalah kurniaan ALlah yang seharusnya dibelanjakan ke jalan yang hak. Ia boleh digunakan untuk membantu kesempitan hidup orang yang memerlukan sama ada melalui kewajipan berzakat atau bersedekah.

3. Melalui sifat takbur dan bongkak

Sifat ini selalunya bertapak dalam diri seseorang manusia yang merasakan dia sudah memiliki segala-galanya dalam hidup ini. Mereka terlupa bahawa kesenangan dan kenikmatan yang dikurniakan itu boleh ditarik oleh Allah pada bila-bila masa saja. ALlah Taala berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang takbur.'' (An-Nahl:23)

4. Sifat khianat

Khianat yang dimaksudkan bukan sahaja melalui perbuatan merosakkan sesuatu yang menjadi milik orang lain, tetapi juga mengkhianati hidup orang lain dengan tidak mematuhi sebarang bentuk perjanjian, perkongsian dan sebagainya.

5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat

Junjungan RasuluLlah s.a.w. selalu menasihati para sahabat baginda agar menjauhkan diri masing-masing daripada menjadi golongan manusia yang dibenci Allah, iaitu golongan yang tidak suka diri mereka dinasihati atau mendengar nasihat orang lain.

6. Melalui sifat hasad

Perasaan hasad dengki selalunya akan diikuti dengan rasa benci dan dendam yang berpanjangan. RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Hindarilah kamu daripada sifat hasad kerana ia akan memakan amalan kamu sebagaimana api memakan kayu yang kering " (Riwayat Bukhari dan Muslim).

7. Melalui sifat suka meremehkan orang lain

Sifat ego manusia ini selalunya akan lahir apabila seseorang individu itu merasakan dirinya sudah sempurna jika dibandingkan dengan orang lain. Orang lain dilihat terlalu kecil dan kerdil jika dibandingkan dengan apa yang dia miliki. Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik iaitu orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil.'' (Riwayat Muslim).

8. Melalui sifat ujub atau bangga diri

Menurut Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Jangan kamu bersenang lenang dalam kemewahan kerana sesungguhnya hamba Allah itu bukan orang yang bersenang-senang sahaja.'' (Riwayat Abu Naim daripada Muaz bin Jabal)

9. Melalui sifat suka berangan-angan

Islam adalah anti kemalasan. Orang yang berat tulang untuk berusaha bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup akan dipandang hina oleh Allah dan manusia. Mereka lebih gemar berpeluk tubuh dan menyimpan impian yang tinggi tetapi amat malas berusaha untuk memperolehnya.

10. Melalui sifat buruk sangka

Seseorang yang suka menuduh orang lain melakukan sesuatu kejahatan tanpa diselidiki terlebih dulu amat dicela oleh Islam. RasuluLlah s.a.w. bersabda yang bermaksud: ``Nanti akan ada seseorang berkata kepada orang ramai bahawa mereka sudah rosak. Sesungguhnya orang yang berkata itulah sebenarnya yang telah rosak dirinya.'' (Riwayat Muslim)

Mudah-mudahan diri kita, anak-anak kita & ahli keluarga kita tidak terpengaruh dengan 10 perangkap staitan ini. Jom baca doa perlindungan dari syaitan dibawah ini... 



آمين يا رب العالمين

Ahad, 4 November 2012

Kuncinya Ada Pada Diri Kita Sendiri

"Ya ALLAH, Ya RABB, Ya Rahim, Ya Kareem... KAU murahkanlah rezeki yang halal buatku.."

Itu adalah antara doa kita pada ALLAH setiap kali selepas solat, samada pada sujud yang terakhir ataupun selepas usai solat... Tapi mungkin kita terlupa bahawa ada lagi amalan lain yg boleh kita lakukan supaya pintu rezeki kita dimurahkan dan diluaskan olehNYA... 


 Antara perkara yang perlu kita lakukan ialah:

 1.Selawat ke atas Junjungan n
Nabi Muhammad SAW 100 x selepas usai setiap solat fardhu.


 2.Baca surah Al-Waqiah sebelum tidur.

-  Surah Al-Waqi’ah (سورة الواقعة) adalah surah yang ke-56 dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Surat yang diturunkan selepas Surah Taahaa ini dinamakan dengan Al-Waaqi’ah (Hari Kiamat), diambil dari perkataan Al-Waaqi’ah yang terdapat pada ayat pertama. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari kebangkitan. Apa yang hebatnya surah Al-Waqiah ini, dengan amalan membacanya ia memberikan beberapa khasiat dan kelebihan tersendiri. Sabda Rasulullah SAW: “Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan ajarkanlah ia kepada anak-anak kamu.” (Riwayat Ibn Mardawaih daripada Anas: Kasyf al-Khafa’).
Daripada Ibnu Mas’ud r.a. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

 
3.Puasa sunat setiap Isnin dan Khamis setiap minggu.

4. Solat Sunat Dhuha.

 Apa yang diajar untuk diamalkan selama 40 hari, insyallah pintu rezeki akan terbuka luas untuk anda. Tapi ingat, rezeki yang ALLAH berikan itu adalah dalam perlbagai bentuk.. Kesihatan yang baik, kenaikan pangkat, dijemput majlis makan-makan juga adalah rezeki dariNYA..

Mudah-mudahan kita semua diberikan kesihatan dan kemampuan untuk beramal kepadanya.. Selain daripada membuka pintu rezeki seluas-luasnya, kita juga dapat mengumpulkan pahala sebagai bekalan ke SANA nanti. InsyaALLAH...

Khamis, 1 November 2012