CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Khamis, 8 November 2012

Mulut vs Jari vs Hati


Sepanjang pagi , mulut ini terkunci.. Jari-jemari yang bak berus kawat halus dan buncit runcing saja yang ligat bekerja. Hati pula, seperti bagaikan tiada perasaan.. Hati sebenarnya berkata-kata.. "Rindunya pada anak bujang yang sorang tu.."


                        Tu la my anak bujang yang tua ... Bukan si hantu bungkus depan tu.. Yang itu kawan dia..Sazwan kot namanya...



Ha! Betul le nama dia Sazwan! Cer tengok nama kat baju tu..  * Iklan kejap!



Tetiba handphone berbunyi.. SMS masuk..


Sms received: Umi. Tgh hari karang bwt per? Hati berkata "Ingat gak dia kat Ummi ni" sambil tersenyum

Sms replied: Kul 12 kang nak p beli barang muffin kat sekilau

Sms received: Erk! br nak balik mkn. Kalau mcm tu kita gi date jom. 

Sms replied: *Hati melonjak dah ni! Tapi ayat kena cool.. Along belanja ke?

Sms received: Umilah. Tade duit lah. Bluek! Dah ku agak jawapannya...

Sms replied: Tgk la dulu. Br ingat nak buat ayam kurma. *Saja test market.. Ayam kurma kan favourite dia...

Sms received: Kalau bwt ayam kurma pown mana sempat. Along break kol 12-2. *frust baca! Kalau dia kata ye, ku tangguhkan hasrat ke Sekilau!

Sms replied: *Dgn muka merajuk..Macam la dia nampak!Ummi blh bawak lunch ke town. Mkn kat cafe je. 

Sms received: Kol 12 umi gi sekilau kan. Mkn luar jer lah.

Sms replied:Tgk la mcmana. Byk kerja untuk kenduri ni *Ummi merajuk ni! 

Sms received: Kenduri ape?

Sms replied: Yaasiin, tahlil, doa selamat je *org merajuk x blh type ayat panjang-panjang.. Kang tercabut touch screen ni! 

Sms received:Bila? Umah sape?

Sms replied: *yes! Dia tertanya-tanya! Kita biarkan aje dia tertanya-tanya! Sapa suh x balik hari Ahad hr tu!Tgg kat bwh je kang.

Sms received: Kol bape? Tape lah. Tayah lah.

Sms replied: *Nyampah bila dia buat ayat merajuk pula!Kul 11.15 ummi keluar beli brg kat Sehati tu.

Sms received: Then?

Sms replied: Kata nak lunch date kan? *Nak kena tangan budak sorang ni tau!Tgg je. Tp x mau ada org lain k.

Sms received: Yerla.*Perkataan... X tahan! Mesti ada hajat nak ajak orang lain tu! Umi amek eh?

Sms replied: Driver Ummi yg ambik. Ok tak?*Buat lawyer buruk jap! Akakakaka!!!

Sms received: Erk! Driver? *Akakakaka!!! Saja je Ummi x mo balas sms dia! Biarkan Ummi berangan sekejap! 

Pukul 11:30 am baru dapat keluar rumah. Tak sempat nak pi Sehati ni kang.. Dari rumah nak sampai ke bandar dah dekat 30 minit! So, jadilah Ummi F1 driver di siang hari.. Tapi F1 driver ni driver yang berhemah.. Sampai college, terus park depan pintu!



Dok menunggu depan MATA.. Mata pun melilau menanti my lunch date hari ni... X muncul-muncul jugak dia...
Sms sent: G sehati jap la. Dah 10 min tgg.
Sms replied: Erk! Sory. Dlm kelas lg. Tak perasan dah kol 12 lbey.



15 minit kemudian...
Sms received: Umi. Kalau mkn kat ecm boleh? Nak gi beli brg kat kedai buku. Macam la ECM tu jauh dari kolej! Melintas jalan aje sudah sampai!
Sms replied: Cepat! Driver dah masak dah ni!

Sms received: Owh. Okay.


Tetiba, dari celah dashboard kereta (Eh! Dashboard ni berlubang kah??), nampak mamat poyo pakai sweater coklat..
Ha!!


Tu pun dia .. Tapi dok borak lagi dengan sapa ntah! Siap kasik signal suh tunggu kat kita tu!
 Allo boyfriend!! Kita dah naik rentung tunggu dalam kereta ni sampai patplo menet tau! Sebenarnya dah pi rush ke Sehati beli bahan muffin td! Tu pun dah ambil 10 minit.. 



Lepas kena honk, baru la boleh spend masa dengan my lunch date ni... Pi lunch kat ECM Food Court aje. Tapi ada pelik sikit la.. Dia order satu air sahaja! Ye! SATU AIR SAHAJA!!!! Cam x caya aje!





Betulll!!! Boyfriend I ni,  yg tersulam nama kat atas ni di uniformnya order seflaskgelas air sahaja.. Bukan dua atau tiga macam biasa!! Terasa macam bermimpi aje! Akakakaka!!!!!!!!
 Tapi memang date hari ni macam mimpi.. Sekejap aje.. 30 minit aje kitorang dating! Waktu menunggu dia menurun turun dari kelas di tingkat atas lagi lama dari waktu bermesra! Tapi takpe.. Biar sekejap tapi ianya sangat berharga...




Lepas hantar dia ke seberang jalan kolej semula, sikit punya berdezub si F1 driver ni ke Beserah! Dalam kesesakan kereta yang rosak kat tengah jalan yang berpusu-pusu nak balik office & nak kejar anak-anak disekolah, ku kekekwatan kelewatan jua.. 


Dia x pakai baju raya pi sekolah..
Gambar ini hanyalah hiasan sahaja.
Harap maklum.
Nasib baik la budak yang bambam cute ni senyum aje masa pandang Ummi dia walaupun Ummi lewat patplo minit! Apa nak kata.. Bila dating memang terlupa detik dan waktu yg berlalu.. Akakakaka!!!

  5:24 pm.. Tengah mengadun 3 adunan muffin dengan Addeen...
Sms received: Umi. Kenduri esok eh?

Ummi jeling handphone! "Lagi mau tanya!" <--bercakap sorang-sorang

  6:00pm.. Tengah pipe adunan masuk muffin cup, tetiba Addeen menjerit. Iye.. Addeen pi depan kejap lepas 10 minit tolong Ummi. Penat tangan katanya..
"Along!!!!!! Yeay! Yeay! Along balik! Ummi! Along dah balik!"
Lepas tu dia masuk dapur.. borak sikit lebih kurang dan..
"Ok la. Along nak gi training rugby ni. Esok Along balik ek.."
  Dalam hati berkata "Urm.. Balik kejap aje! Tak sempat tunggu dinner! Tapi kat mulut lain pulak yg keluar..."Esok balik awal sikit. Jgn nak start kenduri baru nak sampai.."
  Then,  cheese kiss pipi kiri and kanan Ummi...

Moral of the story..  Dalam sunnah Nabi Muhammad SAW, ada 4 tahap dalam mendidik anak-anak.. Kami sekarang sedang melalui tahap ke-3  (15-21 tahun). Di tahap ni kami cuba untuk berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat dia selagi ia tidak bertentangan dengan syariat... Be the best friend to ur children... Tak rugi satu sen pon! 



0 comments:

Catat Ulasan