CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Isnin, 22 Oktober 2012

Robot Pun Boleh Pitam!

Kesian robot kalau dikerah tenaganya selama 3 minggu tanpa henti..
Kesian robot kalau disuruh bekerja 3 minggu tanpa henti...
Sampai masanya, robot minta diselenggara..
Mana part mahu diganti?
Mana wayar mahu dibetulkan semula?
Mana skru mahu diketatkan semula?


Memerah otak...
Tekun kerana tanggungjawabnya...


Ini kan pula seorang manusia..
Tenaga dan otak dikerah secara total..

Bukan saja-saja, tapi itu skop tugasnya..
Bukan suka-suka, tapi itu tanggungjawab..
 
Bukan senang nak dapat capture bangunan di belakang
secara dekat
Dimana ada kemahuan ruang, disitu ada jalan perbincangan...

Perginya dia sebelum mentari terbit..
Pulangnya, anak-anak sudah jauh bermimpi..
Si isteri tersengguk-sengguk menanti..
Si suami tidak sabar untuk bersama si jantung hati...


Biarpun 5 minit, waktu digunakan dengan
berkualiti..
Terlalu banyak yang ditelan mati
Waktu berdetik tidak bertepi
Si suami mencari ruang untuk mengganti
Mengganti waktu keluarga dibiar sepi


Dipejabat atau dirumah, keadaannya sama... 
Usahlah sayang berasa gusar
InsyaALLAH kita saling memahami
Demi anak-anak yang semakin membesar
Dunia dan akhirat kita hargai

Kami sentiasa disisi dalam apa keadaan sekalipun..
Sudahnya...
Bila Hubby Baby dah demam, sakit belakang, perut ketat (bukan sebab banyak makan!) dan sakit, kepala berdenyut-denyut ... sebab stress kerja tanpa henti..
Dia bukan robot tapi dia hanyalah seorang manusia
Dan aku masih disisinya cuba berdiri kukuh tidak bertepi....

Janganlah resah duhai kekasih..
Aku dan anak2 sangat mengasihi...

Buangkanlah lelahmu..
Aku masih disisimu..
Membelai dengan kasih sayangku
Kerana engkaulah kekasih hatiku...

Ahad, 21 Oktober 2012

Bila Direbus..


Hampir setiap Ahad yang terluang, aku dan Hubby Baby akan ke Pasar Tani di Stadium Darul Makmur.. Banyak daun-daun yang aku sendiri tak pernah nampak di sekitar Melaka tapi ada disini.. Ramai peniaga yang datang dari ceruk-ceruk kampung sekitar Kuantan & Pekan. Malahan ada juga yang dapatkan barang jualan dari Temerloh, especially ikan patin lawang dan ikan-ikan sungai yang lain. 

Satu benda yang menjadi favourite belian kami di hari yang santak santai ini ialah jering rebus.. Semasa di Melaka dulu, aku tak pernah makan jering.. Sambal jering, jering masak lemak atau apa-apa yang berkaitan dengan jering memang bukan pilihan aku la.. Tapi aku suka ambil kulit jering, potong separuh sampai ketengah diameter jering & sepit kat telinga jadi anting-anting.. :) Inikan pula jering rebus! Memang ia suatu yang baru bagi aku 13 tahun yang lepas... Tapi sekarang tak lagi..

Jering rebus is a must kalau gi Pasar Tani!  Jering rebus dimakan dengan parutan kelapa muda yang digaul rata dengan garam dan gula. Pernah juga dulu terbeli jering yang dah tak boleh nak ditelan lagi.. Kelapanya dah mulai berbau dan jeringnya berlendir ..  Takut pulak cirit, so aku buang terus seplastik! Tapi dalam dua minggu ni, ada satu tempat yang jering rebusnya sedap kat Pasar Tani tu.. Baru 2 minggu jumpa sebab berminggu-minggu sebelum tu asyik busyyyy aje dengan macam-macan aktiviti setempat.

Last week, Hubby Baby beli 3 bungkus jering rebus ni (Dia yang ajar aku makan jering rebus!). Sebungkus kami share berdua semasa dalam kereta menuju rumah. Lagi 2 bungkus, dia bawa pi kilang seminit selepas aku turun dari kereta kat depan rumah! Tadi dia dok sakan tanya aku "Yang, ingat tak kat mana kita beli jering rebus hari tu? Abang bawak gi plant, budak-budak yang memang pandai rasa jering rebus ni semua kata sedap. Nak nak Pian! Dia memang selalu makan yang mak dia buat kat kampung. Bukan senang nak buat ni.. Kena pakai macam2 daun nak kasi hilang pahit dan 'ubat' dia" .

Aku yang selalu jadi GPS bergerak ni pun pimpin dia sampai kat gerai tu. Letaknya gerai itu di entrance masuk yang pertama ke parking area Stadium Darul Makmur, kalau dari T-junction Kamdar. Kiranya entrance yang mengadap LKPPN di Bangunan Malay Chinese Indian Town tu..  Gerainya ialah gerai kedua sebelah kiri entrance tu.

"Kak, kasik 5 jering rebus tu" kata aku kat kakak yang menjual tu... tapi aku rasa aku ni lagi kakak dari dia! Kasik chance la rasa muda..hehehe
"Banyak beli. Makan sorang ke?" tanya makcik yang duduk kat tepi meja jering rebus tu.. Mungkin tu mak kakak tu kot.. 

Hubby Baby pun dengan ramahnya bersuara, "Minggu lepas saya beli. Kawan-kawan kata sedap. Tu yang beli lagi ni. Nak bawak pi kilang lepas ni. Sapa buat?"
Aku ingat, mesti makcik tu yang buat.. Kakak tu jawab "Dia yang buat" sambil tunjuk kat orang yang  kat tepi meja sambil senyum lebau.. Eh! Bukan makcik tu tapi seorang lelaki yang memang nampak macam orang kampung piau, berdiri sambil senyum dengan bangganya...
"Nak order pun boleh. Ni kita rebus dengan daun-daun kampung", sambut lelaki tu..

Aku bayar RM10 untuk 5 bungkus jering rebus tu. Sebungkus RM2 sahaja.. Kira ok la tu nak dibandingkan dengan proses merebusnya yang memakan masa berjam-jam tu...

Selesai akad jual beli, aku kata "Yang, kakak tu kata boleh order.. Nak ambil nombor hp tak? Kita boleh order bila K Oza datang. Kalau Mak dengan budak-budak datang pun kita boleh order.. Syok kan kalau makan ramai-ramai..."
"Kang kalau kerap sangat makan kang, jemu pulak", jawab dia.. Potong stim betul! Bersemangat kita ni nak ambil contact number, dia cakap gitu.. 

Apapun, sampai dalam kereta, jering rebus sangkut kat dalam kereta aje, x letak kat bonet barang pun..
Sampai di rumah, dia keluarkan sebungkus jering rebus tu dan sama macam minggu yang lepas, dia terus pi kilang membawa bersama 4 bungkus jering rebus, selepas seminit turunkan aku.. Hehehehe...

Macamana nak buat jering rebus? Daun apa yang nak digunakan dalam rebusan? Berapa lama nak rebus? Mau rebus jering tua @ muda??? Tolong jangan tanya soalan itu sebab aku hanya tahu kita kena kukus parutan kelapa, gaul dengan garam & gula secukup rasa sahaja.. Tang jering, aku tahu makan sahaja.. Nanti kalau ada resepi yang boleh dipercayai, aku akan share, insyaALLAH. Tapi kalau sesiapa ada resepi yg ori, boleh  juga share dengan aku.. Mana tahu aku nak buat sendiri ke.... Eh! Jangan gelak! Jangan gelak!

* Ada terjumpa resepi jering rebus kat blog Dari Dapur Orang Kampung ni.. Sapa rajin, cuba la dulu.. Kalau buat, share la hasilnya.. 

Jumaat, 19 Oktober 2012

AH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Semua dok sebut!
AH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Semuanya dok demam!
AH!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Semua dok kecoh!
AH!!!!!!!!!!!!!!!


AKU & HUBBY???

Bukan.... Tapi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Adam & Hawa

Aku tidak menunggu depan TV tapi masih mengikutinya... Bila tengok kat TV, selalu 'potong' bila iklan!
So, aku hanya download setiap hari melalui DramaTVonline

Setakat hari ni, this is the part which I love the most! Kenapa? Kerana disaat suami dan isteri berdoa dihadapan Kaabah adalah sangat manis dan ianya kenangan yang tidak akan boleh dilupai oleh sesiapa sahaja...
Cuma satu ... buat semua peminat Adam Mukhriz & Ain Hawani, janganlah taksub dengan drama ini.. Ia hanya sekadar rekaan sahaja.. Tak perlu dibenci Johan.. Tak perlu nak marahkan Ain Hawani kerana kekerasan hatinya. Dan tak perlu termimpi-mimpi...  Kang abang lari pi rumah lain, sapa yang merana???? Jawab sendiri la...

* Ada lagi 48 episode!!!!!!!!!!!!!! Pengsan!

*Semalam 21/10/2012, pi Popular, nampak novelnya tapi x beli pulak! Apsal le aku x beli?????

Azabnya Hidup ....

Sejak kebelakangan ni, aku banyak menonton drama dan filem Melayu. Sengaja mahu menilai kesedaran dan kematangan dunia perfileman negara kita... Malam tadi, aku sempat tonton sebuah drama yang dipertandingkan dalam Anugerah Skrin. 

Neraka Ayah.. Kisah kesukaran bagi Kimi, seorang remaja yang diamanatkan oleh arwah Ibunya untuk menjaga adiknya Achik. Kehidupan dua beradik ini sebagai anak penagih dadah dan kaki judi adalah sangat azab, bagi aku yang menonton... I can relate it to someone dearest to me :(

Dalam kegelapan malam, hanya skrin computer sahaja yang memantulkan cahaya, menitis airmata... Aku tahu kisah itu memang terjadi dalam masyarakat kita. Penghinaan dan cemuhan dari teman-teman dan orang sekeliling hanya menambahkan lagi kesakitan dan penderitaan mereka. Yg menerima hinaan dan cemuhan itu tidak dapat hendak menghalang ia dari terjadi tapi jika semua itu diterima sebagai ujian dan dugaan dari Allah, akan ada pengakhiran yang baik.

Aku tak pandai berkata-kata.... U all tengok aje la cerita ini.. Memang kualitinya tidak sama dengan filem-filem dari Hollywood tapi pada aku, banyak yang boleh dipelajari dari cerita ini.. Ada jugak scene yang macam tak logik bilamana Kimi berusaha membawa Achik ke klinik di penghujung drama merentasi kampung tapi tiada seorang pun makhluk yang datang membantu! Setahu aku, orang kampung la yang akan datang membantu dengan tanpa dipinta.... 


Apapun, lakonan yang baik dari Syafie Naswip dan Rykarl Iskandar! Rupa Rykarl ni sebiji macam anak buah aku, Sabrina Azrai! Dari mula drama aku dah lorat "Yang! Muka cam dak Sabrina la!" dan semasa tengahari tadi, sambil lunch dengan Hubby Baby, di TV, sebuah drama lakonan Aaron Aziz dan Rykarl! "Eh! Dak Sabrina lagi la, Yang!" X caya??? Jap eh.. Cuba tengok!


L-R :  Harris @ Abang, my sis masa ambik her scroll in master kecik-kecik cili padi tu... A Safety Officer !!!, and Sabrina @ Adik

Sama tak? Bezanya Rykarl lelaki dan Sabrina perempuan!

Anyway, cubalah untuk tonton drama ini...



5 Minit Di Waktu Senggang Di Pagi Hari..

# n3 kali ini bukan untuk membuka aib diri sendiri yang jahil tapi untuk memberi dorongan pada anak-anak dan keluarga terdekat.. Bukan juga untuk ber'riak' tapi sekadar mengingatkan diri bahawa setiap perubahan hanya boleh kita lakukan dengan kemahuan yang kental!

Aku bukanlah seorang yang pandai ilmu agama. Tadika di Sacret Heart Kindergarten, kemudian ke SRK Sacret Heart Convent dan terus ke Sacred Heart Convent Secondary School @ Canossa Convent  dan tiada KAFA.. Dari kecil aku diajar tentang solat 5 waktu dan solat hajat serta solat Sunat Aidilfitri & Aidil Adha sahaja. Mungkin itu sahaja yang aku tahu , lihat atau dengar di telinga ini dari Ibu,  Arwah Ayah, cikgu agama di sekolah, arwah Atuk dan Arwah Ustaz Zubir (Ustaz yang mengajar kami 4 beradik mengaji Al-Quran tanpa jemu) dan orang-orang sekeliling aku. 

Pada usia 21, aku memulakan kehidupan sebagai seorang pendidik di sekolah rendah, barulah aku tahu tentang Solat Dhuha.. mungkin sebab aku dihantar untuk menabur ilmu di Kg Baru, Lenga, Muar, Johor dan tinggal dengan sebuah keluarga yang memiliki pengetahuan agama yang mendalam ..Jahilnya aku... Malunya aku pada Dia dan dia... Namun hanya setakat tahu akan hukum sunatnya sahaja tidak memadai. Bila ditimbuni dengan tugasan seorang pendidik
aku seorang pendidik, bukan seorang guru! masa bagaikan tidak pernah mencukupi untuk mencari ilmu agamaku sendiri. Tambahan pula aku sedang mengandungkan Along dan menjalani kehidupan sendirian, jauh dari Hubby Baby yang bekerja di Melaka saat itu.Sedihnya kurasa dikala ini bila dikenang semula...... 

Pada usia 35 tahun, ,  Alhamdulillah, aku sedar akan kepentingan dan kelebihan solat di waktu pagi ini. Tidak seperti anak-anakku... Along mulai bersolat Dhuha di sekolah semasa masih dalam tadika lagi. Kakak diajar tentang solat yg penuh nikmat itu pada umur 7 tahun, di KAFA dan Adik berumur 6 tahun, juga di KAFA yang sama. Dua-dua sekolah Cina, jadi kami lebih mengharapkan didikan dan asuhan dari KAFA terutamanya Ustazah Fadijah. Addeen diajar tentang Dhuha & mempraktikkannya seawal umurnya 5 tahun di KAFA dan berkesinambungan di Tadika Affan. Sepanjang cuti sekolah hujung tahun, kami hantar mereka ke Kelas Tahfiz di surau dan Klinik Al-Quran di Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah 1 dan dhuha dilakukan setiap hari. Bila kat rumah, jarang jarang sangat mereka buat!!! 

Aku mulai mencari ilmu tentang solat2 sunat, terutamanya Dhuha dengan lebih mendalam. Ibu beranak 4 ini belajar mendidik diri untuk melakukannya dirumah, terutamanya semasa  berseorangan di rumah pada hari-hari persekolahan. Mungkin aku mahu bersujud dalam keadaan yang tenang dan ingin setiap pengabdian aku kepadaNya luhur dan bukan untuk riak pada manusia lain, termasuk suami dan anak-anak sendiri. Tapi saat itu, doa Dhuha masih belum melekat didalam ingatan. Mungkin faktor umur dan otak yang sudah tepu Benda yang baik memang susah nak ingat! Cuba kalau jalan cerita novel & lagu2 yg melalaikan diri sendiri! MALUNYA!!

Selain itu, aku mulai mendidik diri dan jiwa serta telinga untuk mendengar radio yang berbentuk Islamik.. Radio IKIM.FM jadi saluran wajib bagi aku dan anak-anak bila menaiki kenderaan yang aku pandu. Ia juga menjadi channel semasa aku berinternet. MasyaALLAH.. Itulah antara kebaikan kecanggihan dunia masa kini. 

Setiap pagi, jam 8.20 pagi, Doa Dhuha ini akan berkumandang di radio. Dengan pendengaran yang masih baik, aku belajar untuk menghafal doa Dhuha dengan cara yang lebih mudah, dengan berlagu.. Alhamdulillah, sebagaimana aku pernah mendidik anak-anak bangsa dengan mengubah banyak isi pelajaran kepada bentuk lagu, ia juga sangat berkesan untuk wanita yang sudah hampir ke penghujungnya ini. 

Sekarang aku tidak lagi merasa malu kepada anak-anak kerana aku mampu untuk melagukan doa dhuha sebagaimana mereka dapat membacanya dengan lancar, tanpa lagu! Dan Alhamdulillah, dari Radio Ikim juga aku tahu maksud bacaan setiap satu dalam Bahasa Melayu juga. Ia lebih menyentuh hati bila kita dapat memahaminya... Tapi aku masih lagi  'berkhalwat' dengan DIA sahaja...

Dalam kebahagiaan ini, aku masih malu kepada anak-anak kerana pengetahuan mereka dalam agama adalah jauh lebih banyak dan lebih dalam daripada aku. Namun setiap apa yang berlaku, ada hikmahnya.. Banyak pengetahuan agama yang aku dapat pelajari dari anak-anak dan juga dari Hubby Baby, yang tidak pernah mahu memaksa aku mendalami ilmu agama secara terang-terangan namun dia tidak pernah menghalang aku mengikuti mana-mana kelas agama dimana saja yang aku hajati. Dia sentiasa menyokong aku kerana dia sedar, dengan kesibukan kerja dan tanggungjawabnya di kilang, dia tidak mampu untuk menyampaikan ilmu yang ada dalam dirinya dengan lengkap.. Sebenarnya aku ni student yang degil!

Panduan Dhuha ini aku c&p dari  web.. x ingat yang mana satu.. Tapi aku mahu ia terus disebarkan.. Moga ia memberi manfaat buat insan yang lain....

PANDUAN SOLAT SUNAT DHUHA

1. Rakaat Pertama "Allahuakbar" & Niat dalam hati :
++ "Sahaja aku solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
++ Baca Alfatihah 
++ Baca Surah pendek, paling elok surah As-Syams ataupun Ayat Kursi tapi kalau tak hafal salah satunya, baca surah mana-mana pun tak apa.. Allahkan Maha Mengetahui dan Maha Mengasihani. DIA tak marah...

2. Rakaat Kedua 
++ Baca Alfatihah
++ Baca Surah,paling afdhal surah Ad Dhuha tapi kalau tak hafal lagi pun tak apa.. DIA tak marah...DIA terima usaha kita..
++ Tahiyyat akhir dan beri Salam..

Setiap kali selepas solat, apa-apa solat sekalipun kita berdoa, bukan untuk meminta tetapi sebagai tanda pengabdian kita padaNYA
++ Mohon Allah murahkan rezeki yang halal buat kita..Berkati pekerjaan kita.
++ Doa apa sahaja..Berbuallah dengan DIA dan berkhalwatlah dengan DIA dengan bahasa kita sendiri.. Walaupun DIA lebih tahu apa yang terpendam & tersirat didalam hati kita, namiun sharing is caring...
++ Kalau tak pun baca Doa Dhuha ini sekali, dua kali atau seribu kali pun, x apa.. 




“Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh” amin...
Kalau lebih mudah untuk mengingatinya dengan lagu beracapella, silakan mendengarnya...

Inilah alunan yang sering aku dengar dari Radio IKIM setiap pagi...


Hadith riwayat Ahmad, Muslim dan Abu Daud bahawa

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Hendaklah

masing-masing setiap pagi bersedekah untuk persendian (ruas

tulang) tubuh badannya. Maka setiap kali bacaan tasbih

(Subhanallah) itu sedekah, setiap tahmid (Alhamdulillah) 

itu sedekah, setiap bacaan tahlil (Lailahaillallah) itu sedekah,

setiap takbir (Allahuakbar) itu sedekah, amar makruf nahi

mungkar (menyuruh kebaikan dan melarang kejahatan) itu

sedekah, dan sebagai ganti itu semua, cukuplah mengerjakan

solat dhuha dua rakaat.”


Khamis, 18 Oktober 2012

Sama Saja!


Hari Isnin baru ni, otak masih blur nak masak apa walaupun lauk penuh dalam freezer! Kalau cakap 'blur" xde yang berani deny! So boleh lah gantung kuali & periuk. ;))  Kami dirumah dok nanti Hubby Baby balik kerja sebab dah janji dah nak dinner kat luar. Lepas solat Maghrib, semua dah siap tp yang ditunggu-tunggu belum muncul-muncul lagi....
8.30pm, anak-anak pun dah lapar, terus call Hubby Baby and tanya dia balik jam berapa sebab semua dah nak jalan merangkak dah... So, dia suruh pilih nak gi mana.. Since dah malam, kita pilih tempat yang dekat untuk dia dan kami... Picked the place and semua masuk kereta..
Dak Adik kena tutup pagar. Kang anjing & Cik B masuk kawasan rumah, susah la nanti nak samak semuanya! Owh.. Jgn terperanjat.. Kawasan perumahan kami ni mmg ada segerombolan Cik B yang memang wajib melawat kawasan di waktu malam..
Ok.. Cukup la pasal Cik B tu.. X lalu dibuatnya... Back to the story.. Adik kena tutup pagar.. Masa dia berjalan ke kereta yg aku drive Along jadi co-pilot aje  terasa nak sakat dak Adik..
Bila dia dekat dengan kereta, aku biarkan kereta bergerak... Dia dekat lagi, kereta bergerak... Dia dah mula "Ummi! Suka usik Adik!" Aku gelak aje la.. Along gelak sikit aje... Konon macho le agaknya... Kesian punya pasal sebab muka dia dah monyok kena sakat dengan Ummi! aku berhenti la.. kasi dia buka pintu & masuk. Then aku tekan minyak... 
"Eh! Apsal kereta ni x jalan?"
Aku tekan pedal minyak lagi sekali.. Memang x gerak la...
Tiba-tiba dak Along gelak! Gelak dengan sepenuh hati pulak tu!
Terus aku tengok papan pemuka and "Aduh! 'N' rupanya!"
Rupanya Along tukar gear masa aku sakat dak Adik tadi!
"Ha! Ummi ni! Pandai sangat gelak kat Adik. Kan dah kena gelak!"
Diaorang bertiga dok seronok sungguh sampai macam nak pengsan gelakkan Ummi!
Urm.. Memang serupa aje mak dengan anak!

Sepanjang jalan ke Sara Thai Kitchen, Balok, Along dok ulang dan ulang lagi kejadian tu.. Sampai di Sara Thai, Addeen seperti biasa, akan lari pi tempat lepak favourite dia.... di pelantar anjung restoran.. Pelanggan dah tak ramai dah.. Al maklum la.. dah dekat jam 9 malam.. Tambah-tambah lagi tengah-tengah bulan, memang x ramai pelanggan. Termasuk kami, hanya ada 4 group saja, termasuk la satu group ni pekerja restoran...
Ummi dah habis credit, so dia kena sms Abah..
Kami terus order makanan.. Nak tunggu Hubby Baby sampai, entah jam berapa entah.. Memasing perut dah ber Keroncong Untuk Ana dah...
"Dik, kasi nasi putih satu, nasi goreng cendawan satu, nasi goreng pattaya x pedas & tak mau sos atasnya, sotong celup tepung untuk 2 orang..
Along mencelah " Nasi goreng biasa satu, ayam paprik dengan tomyam seafood. "
Aku tambah lagi, " Ayam gajus satu, tauhu telur  cendawan untuk 2 orang, tomyam seafood untuk 2 orang. Yang tomyam seafood tadi tu cancel ek. And sup cendawan untuk satu orang saja".
Deretan air pulak, air laici, teh o ais limau, air epal, kopi gelas, carrot susu 2 dengan satu teh o panas kurang manis gelas"..
Dan seperti biasa, soalan "Air ada 7 ni..." 
Dan dia ulang makanan yang diorder & pandang kami macam.. "Biar betul diaorang ni makan!"
Sengeh aje la...
Tangan kiri masih dalam pemulihan... 
Tak sampai 5 minit, makanan mula dihantar dan dihidang.. Hubby Baby masih belum nampak kelibat lagi. . 

Dak Adik yang comel..cam Umminya jugak. AHAKS!
Macam-macam aksi la budak-budak ni buat.. Along sibuk dengan smsnya.. Sambil-sambil tu berbual dengan kami. Sambil-sambil tu jugak dok menyakat adik-adiknya.. Oh! Lupa pulak.. Kakak takde masa ni.. Dia kat asrama..... Dak Adik pulak jadi mangsa sakatan utama dak Along.. Kasihan dak Adik....

 His favourite 'playground..
Addeen tak lapar pun sebab dia  makan Butterscotch bread & bran bread dr lepas lunch lagi tanpa henti.. Jadinya dia sahaja yang masih bertenaga untuk bermain di penghadang pelantar berukir tu.. Suka hati la Labu....

"Ha? Tgk org meeting?"
Anak pun confused!
Hubby Baby masih belum nampak kelibat lagi. Along call Abahnya dan "Kejap. Abah tengah tengok orang meeting ni".
Ha? Tengok orang meeting???? Selalunya dia masuk meeting tapi malam ni pelik sikit sebab dia hanya tengok sahaja.. Suka hati la... Tapi perut kitorang masa tu memang dah tak suka dah! Lapauuuuuu!!!!!

7 gelas air untuk kami berlima..Biasa la tu...
Mana makanan?? Tak boleh tunjuk.... Takut u all pengsan aje!

9.15pm baru le Hubby Baby sampai.. Kami dah 85% selesai makan.. Tinggal tengah ratah-ratah lauk saja. Kami layan la tetamu istimewa yang baru sampai tu sampai dia selesai makan.. Belum sempat selesai, Along dah minta balik dengan adik-adiknya.. Kan Ummi mesti nak naik kereta dengan Abah...Sebenarnya dia boring tengok Ummi & Abah yang macam pengantin baru.. 

Sara Thai Kitchen memang tempat kami bila masa- masa terdesak... Banyaknya masa yang terdesak itu sampai gunakan perkataan berganda! Tapi memang puas hati dengan makanan disini. It's another favourite spot untuk bawa sahabat handai dan family yang datang menjengah kami atau singgah Kuantan...
Sapa-sapa datang Kuantan, sila jangan segan-segan cari SARA Thai Kitchen ni.. Ada 3 cawangan di Kuantan. Satu di Jalan Besar, Satu lagi di Jalan Gambut & yang kami selalu pergi (since dia bukak tengah tahun ni) ialah di Balok.. Tempatnya lapang & sangat santai. Parking pun luas. Kalau ada anak kecil, memang sesuai la.. Nak lari, nak tergolek, nak hide and seek pun boleh! Kalau masakannya sesuai dengan tekak, jangan lupa datang lagi!
Err... Sara Thai, x mo kasik diskaun ke untuk kitorang?? ;P

Point penting n3 ni ialah, MAK BOREK, ANAK RINTIK.. Sama aje perangai dia dua beranak!

Wordless Thursday #10

with

/
/
/
/
/
/
/
/
BURPPPPPP...

الحمد لله
                                                                          

Selasa, 16 Oktober 2012

5 Plates..

Hari Sabtu yang lepas, semua ada di rumah. Along balik rumah sebab dia tak sihat. Kakak balik rumah kerana minggu ni balik wajib. Tapi Hubby Baby pulak yang terpaksa masuk plant untuk selesaikan masalah yg masih belum dapat diselesaikan... Janjinya lunch diluar. Lepas lunch boleh beli barang-barang keperluan anak-anak sekali. Tapi sebab tanggungjawab di kilang, dia pergi. Tunggu punya tunggu bak menunggu bulan jatuh ke riba, x jatuh jatuh juga bulan tu sampailah dah Zohor. Sudahnya dia call and minta bawa anak-anak lunch di mana-mana dahulu. "Sorry Yang. X boleh masuk product lagi. Tapi malam karang kita dinner sama-sama ye Yang" 
My heart melt when he gives his wordssss... Adehhhhh
           
Usai solat, "Jom kita lunch!"
Ingat nak makan kat kedai milik parents bff Addeen, tak ingat pulak nama kedainya  tapi awal pagi tadi, sebelum Hubby Baby gi kilang, kami dah dating kat sana. Hoi! Breakfast, lunch kat sana, x malu ke?? Sampai kedai aje, Ayah Ammar (Ammar tu nama bff Addeen) kata "Tinggal nasi minyak aje kak" dgn sengeh lebau.. Dia memang kenal kami sebab anak sama kelas & kami kerap juga ke kedainya untuk breakfast, lunch, dinner ataupun supper. Kat sana ada roti canai (dah 4 tahun kami tak gi kedai mamak..)..  So, kami pusing and "Jom kita makan kat Oh Fatimah aje. Kat sana pun ada nasi dengan mee jugak"

Dulu kedainya hanya ada signboard kayu kecik aje kat tepi tiang...
Tapi sekarang dah grand dah signagenya.. Murah rezeki tokey..

Oh Fatimah ni famous jugak. Aku tak tahu la famousnya kenapa tapi kalau bas persiaran dan pelancong, mesti datang sini. Mungkin salah satu sebab kedainya berhadapan dengan Swiss Garden Resort & Spa kot... Aku tahu pasal Oh Fatimah ni pun sebab kat sini la aku berjumpa untuk pertama kalinya dengan bekas tunang-tak-jadi my lil big brother dulu..Tapi, dari sebuah warung yang kecil dah berubah jadi sebuah restoran yang besar... Kat sini juga ada jual kraft tangan yg berasaskan laut.. Memang Oh Fatimah ni dekat dengan laut pun.. Ni kan Kuantan...
Tray pertama islah ikan celup tepung dgn udang celup tepung
Tray sebelahnya islah sotong celup tepung.
Tray ketiga pisang goreng.
 Last tray tu  keropok lekor. Sata dan otak-otak pun ada..

Dulu, memang hanya ada keropok lekor.. Lepas tu berkembang dengan sata dan gorengan seafood yang memang jadi makanan orang Pantai Timur ni.. Kami panggil "celup tepung". Ikan celup tepung, udang celup tepung, sotong celup tepung... Rahsia keenakan celup tepung Oh Fatimah ni terletak pada kesegaran seafoodnya.. Kalau kat tempat lain, mmg tak sedap la.bila tekak aku berkata-kata....Selain tu ada jugak nasi kukus berempah, mee/nasi yang goreng2, mee celup, nasi ayam dan macam-macam menu lagi selepas jam 4 petang.. 


Hidangan kami...
Untuk aku sendiri, seekor ikan kembung celup tepung yang sangat enak bila dicicah sosnya.. Lepas tu order mee kari semangkuk. Cukup la tu kan bila lunch jam 3 petang ni... Untuk sejukkan tekak, aku order ABC se. Tu ABC kat depan tu aku punya la..hehehe Lupa diri la si diabetic ni! Sampai ikan tinggal tulang dengan kepala pun mee kari x kesampaian.. Aku redha aje la... 
Anak-anak ambil 6 batang keropok lekor, 5 cucuk sotong celup tepung, 3 cucuk crab ball goreng dan 1 cucuk udang celup tepung. Ditambah lagi dengan mee celup untuk Kakak dan Along, nasi kukus ayam berempah untuk Along dan Adik. Addeen memadai dengan sotong celup tepung secucuk dan sebiji crab ball dengan sebatang keropok lekor. Dia dah makan roti canai 2 keping kat rumah untuk breakfast at 10am tadi.. Lebihnya, dia main dengan pencungkil gigi yang ada atas meja mesti owner tengok makan hati sungguh sebab budak ni tabur semua pencungkil gigi atas meja, lepas tu masukkan balik dalam bekas sebab dah kena tegur dengan Ummi dia! Hello! Ummi ajau ke buat gitu? Tak baik buat gitu! Kang orang lain nak guna..

Ummi! Jangan ambik gambar Adik tengah makan!

Adik makan nasi kukus ayam peha berempah sambal belacan dan kari asing. Kelihatan macam x menarik mana pun kalau nak dibandingkan dengan nasi kukus ayam berempah yang kami selalu makan kat Mee Calong Beserah. Adik suka ayam berempah yang ada salutan rempah sedikit bertepung. Dia suka the crunchiness... Bila aku tanya, dia kata "Ok la.." Tu maksudnya x menepati citarasa dia la kan... Tapi habis licin jugak :)


Lagi sorang mangsa camera handphone cap semut aku..
Tangan tu sakit lagi.. bukan sesaja nak bergaya cam boxer...

Along cuma complaint "Panasnya ayam ni!" aje.. Dan dia pun makan sampai habis.. Dia x complaint tu kira ok la jugak tu.. Kalau sedap pada tekaknya, dia akan komen sendiri tanpa ditanya.. Ni, dia x cakap pun.. So I take it as OK aje..
Untuk basahkan tekak, Kakak minta 2 gelas carrot milk, Adik minta watermelon juice, Along minta ice lemon tea & teh tarik, Addeen order milo tabur and Ummi cukup ABC yg tadi tu.. Budak yang ambil order tu dok sebut " air ada 7 ni"... Macam tak caya aje dia air 7 untuk 5 orang! Dik, meh sini makcik kasik tau.. Anak-anak makcik ni kalau makan dgn minum, memasing cam piranha tau! Tersengeh la kami semua... Hehehehe


Ini gambar menjadi bukti kesungguhan Ummi bila makan! Akakaka

Kami berempat makan dan makan sambil berbual... Aku kalau time makan, memang dengan sepenuh hati.. Addeen pulak dok main dan bila dah puas main, dia usik abang dengan kakak-kakaknya. Kami selesai makan sejam kemudian... Kan makan ialah waktu berkualiti untuk keluarga....

Total yang aku bayar ialah RM56.00... minus satu mee celup dan mee kari yang sampai sudah tidak disediakan.... Walau terpandang-pandang mee kari tu, tapi perut aku kenyangggg juga..... Alhamdulillah...

Jumaat, 12 Oktober 2012

Rumahtangga Nan Indah...

  1) Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

 2 ) Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.

3 ) Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri
 

4 ) Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5 ) Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

6 ) Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7 ) Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

8 ) Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.




9 ) Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin
suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk).

 10 ) Suami dan isteri kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.





11 ) Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.(fikirkan)

12 ) Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.

13 ) Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14 ) Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

15 ) Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16 ) Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

17 ) Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.


 
18 ) Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19 ) Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

  

20 ) Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.!

  21) Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian

22 ) Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga – merapatkan hubungan dan kemesraan.

23 ) Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya.

Khamis, 11 Oktober 2012

Wordless Thursday #9

Alih..

Untuk memudahkan..

Ruang hidangan sarapan untuk Along ;P

Jumaat, 5 Oktober 2012

Ayat 1000 Dinar .... Surah At-Talaq: Ayat 2,3





"Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia

akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberi

rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.

Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah,

nescaya Allah akan mencukupkannya.

Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang

dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah telah

mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”





*Ayat 1000 Dinar ini elok dijadikan amalan sebagai salah satu usaha kita untuk mendapatkan

rezeki yg melimpah selain berusaha dengan solat dan lain-lain. Janganlah ia hanya sekadar

menjadi hiasan di dinding-dinding rumah sahaja, sebagaimana yang terjadi sekarang.. 

Khamis, 4 Oktober 2012

HANGUS SEMUANYA:(

Pagi-pagi lagi dah keluarkan semua yang perlu. Iye lah.. Kalau keluarkan lewat, lewat pulak nanti nak disiapkan...
Jam 10 pagi dah campak semua atas api...
Jam 12 tghari, tengok semuanya macam belum siap lagi.. Tapi aku matikan dahulu pembakaran itu...
Selepas Zohor, aku mulakan semula pembakaran itu... Tapi dengan kadar 50% sahaja. Dan aku pergi menjemput Addeen di sekolah. Dari sana, singgah Cahaya Mart & warung goreng pisang Kak Ros. Lepas tu singgah rumah K Sarimi untuk bincang pasal rewang pagi esok di SHAKS dan rewang pagi Sabtu di SHAKS dan juga di surau...
4.30 petang aku pulang ke rumah. Kemudian aku sidai baju yang masih berbaki didalam bakul. Selesai menyidai, baru aku masuk ke rumah dan mengingatkan Addeen supaya mandi sebelum solat bersama.
Dalam mencapai sana dan sini, hidung terbau sesuatu..

!!!!!!!!!!!!!! أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِي

Hangit dah sup ekor yang Hubby Baby nak makan!!!!!!HUWAAARRRGGGHHHHHH!!!!!!
Periuk pun sudah hitam di kelilingnya!!
SOS! SOS! Ambil sejug kecil air dan masukkan dalam periuk! Mana tahu boleh diselamatkan sup ekor ni...
Allo! Nanti sup dia itam daaaa!!!
Hasilnya, semua halia, bawang besar & bawang putih menjadi pahit.....
Supnya pun pahit juga...
Sedihnya rasa...

Sup Ekor hangus ... sehanguskan cita-cita Hubby Baby ...
Sorry Laling... if you still want ur oxtail, we can ask Musang to cook for you, can ah???

Abang Musang baik masak sup ekor sesedap tau! 


~SATU~

Hati terdetik untuk bersuara melalui ketukan-ketukan jari...

Dalam kehidupan ini, kita hidup dalam suatu kelompok kecil yg bila digabung menjadi suatu kelompok masyarakat yg agak besar. Seperti saya dan keluarga saya sendiri. Kami hidup dalam sebuah kelompok masyarakat yg ahlinya adalah lebih dari 500 orang. Masyarakat kami yang dikepalai oleh Pengerusi KRT Bandar Damansara Kuantan
adalah antara KRT yg sangat aktif bagi Zon Kuantan ini. Majoritinya adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam. Kaum minoriti adalah kaum Cina & India yg juga sering menyertai aktiviti-aktiviti yang kami anjurkan.

Namun bukanlah hendak mendabik dada dengan mengatakan bahawa KRT kami hampir sempurna. Tidak sama sekali. Tetapi setiap aktiviti yang dirancang, akan diusahakan sedaya mampu untuk diadakan sebaik mungkin. Alhamdulillah, setakat ini semuanya berjalan dgn baik. Kunci kepada kejayaan semua aktiviti-aktiviti ini adalah kerana adanya sekelompok manusia yang sanggup berkorban masa, tenaga & buah fikiran demi untuk masyarakat yang sangat kecil ini. Tiada istilah 'berpuak' atau 'geng' antara mereka yang tersebut.

Tetapi sangat menyedihkan bila ada beberapa individu yang hanya mahu bermasyarakat jika 'geng' mereka turun padang sahaja. Memang ia terjadi dalam mana-mana masyarakat pun. Tapi pada pendapat saya, dalam masyarakat yang sangat kecil ini, kita adalah SATU geng yang besar kerana Ketua Geng kita hanyalah ALLAH yang SATU. Hari ini mungkin anda rasa anda hanya mahu bersama dengan geng anda sahaja. Tapi esok hari, atau bila sampai waktunya kita dipanggil pulang ke pangkuanNya dan ia terjadi di dalam daerah ini, Geng Bandar Damansara Kuantan inilah yang akan menunaikan fardhu kifayah, menguruskan jenazah kita. Mereka jugalah yang akan bersedekah Al-Fatihah & membacakan Yaasiin buat makanan roh kita sementara menanti ditimbun tanah di dalam liang lahad kelak.

Kita adalah Geng Allah yang duduk di bawah lembayung Geng Bandar Damansara Kuantan ini. Jangan kita cuba untuk menyombong diri dan mendabik dada pada jiran terdekat serta masyarakat sekeliling kita. Cubalah untuk bermasyarakat dengan jiran-jiran tetangga di kiri, di kanan, di depan dan di belakang kita. Tak salah pun  jika kita bermasyarakat, dengan kita sendiri menjaga sempadan pergaulan dalam Islam. We lose nothing but insyaALLAH we'll gain more than what we could imagine...


Mudah-mudahan KRT Bandar Damansara Kuantan akan terus bergerak cergas dan semua akan terbuka hati untuk menyokong aktiviti-aktiviti yang bermanfaat buat semua golongan masyarakat yg sangat kecil ini.

#This is just my 2 cents... Maaf jika ada yang tersedak dan tersentak ataupun tersentap.. Tiada niat nak menyedak,menyentak mahupun menyentap sesiapa... #

Kek hadiah dari tokey khemah yang sering memberi perkhidmatan kepada KRT kami
Kek ini kami potong kecil-kecil untuk dikongsi bersama selepas selesai Majlis Muhibbah & Doa Selamat Damansara Kuantan 2012..

Terima kasih buat......
WanMohdZaki~MohdZaki~Azizah~MatYunusHubbyBabyyangsentiasamemberisemangatdansokonganbuatsaya)~Noraziah~Izzat~MohdNoor~Ibrahim~AbJalil~Sarimi~Norsiyati~NoorHayati~KZu~MakCikRaudah~KMariahNor~PokZul~PokZulBit~Abuya~Zaiton~SarjanRozi~Linda~KNorMPK~Mardina~Norwani~KZah~SemuaAJKKRT~SemuaahliJiranWanita~SemuaahliJiranMuda~dansemuayangselalumembantusetiapperjalananaktivitiKRTBandarDamansaraKuantanselamaini....