CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

¤❤¤Oº°‘¨☜❤☞¤Lean on to each other ' '' '' ''❤ '' '' '' '' Keep holding on to each other¤☜❤☞¨‘°ºO¤❤¤

Rabu, 28 November 2012

Nasi Goreng Dijala Udang Cendawan Putih (+ Petai)


Anak-anak suka makan nasi goreng. Bukan nasi goreng kampung kerana kata mereka
"Nasi goreng tu pedas la, Ummi.."
Bukan juga nasi goreng cili padi kerana kata mereka
"Nasi goreng tu pedas la, Ummi.."
Bukan juga nasi goreng tomyam kerana kata mereka
"Nasi goreng tu pedas la, Ummi.."

Sudahnya nasi goreng cina sahaja yang mereka makan..
Tapi mereka tak suka juga kacang peas yang ditabur didalamnya..
So, no peas and no chilli for their fried rice.
Antara yang paling mereka suka ialah Nasi Goreng Cina Udang..
Nasi goreng ni tak colourful.. so tak memberangsangkan sangat..
untuk jadikan ia menarik, aku suka hidangkan dgn kreativitiku yang sangat tumpul ini..



Ini bukan setakat nasi goreng cina udang tapi ini aku beri nama..
.
Nasi Goreng Dijala Udang Cendawan Putih (+Petai) ~Petai version ni adalah untuk aku dan Hubby Baby saja.. Anak-anak tak makan petai punn...

Bahan-bahannya:
1 mangkuk nasi
1 sudu besar planta ~ mau lebih pun ok..
2 ulas bawang putih ~ diced
3 sudu besar oyster sauce ~ agaknya la...
1 sudu besar kicap manis ~agak-agak jugak ni..
4 biji fresh brown mushrooms ~ sliced.. kalau mau didadukan pun x salah..
10 ekor udang siza 'L' , sudah dibersihkan ~ kalau ada udang galah, nikmatnyaaaaa....
Garam ~  secukup rasa lidah memasing
*semua bahan adalah anggaran agak-agak sahaja... X gheti nak sukat-sukat ni!

Untuk Hiasan dan tambahan rasa

Serbuk lada hitam
Butterhead lettuce ~ cuci bersih dibawah air pipe dan bilas dgn air garam. Tos@lapkan kering
Petai segar yang masih crunchy dan dibersihkan

Caranya: macam la susah sangat!

  1.  Panaskan kuali dan campak planta.
  2. Chempak bawang putih. Kacau 10 saat.
  3. Chempakkan oyster sauce & kicap manis.
  4. Chempakkan nasi dan gaul rata.
  5. Chempakkan udang dan garam. Kacau rata. Udang tak perlu dimasak lama sebab ia akan keras. So, biasanya aku hanya kacau-kacau dan tutp api bila semua udang dah tukar warna orange@merah... So, ia akan masih rasa moist bila dimakan.
Cara menghidangkannya...
  • Ambil satu mangkuk cina (bukan pi mintak kat jiran Cina sebelah rumah tau!) dan susun udang disekeliling bahagian dalam mangkuk (tolong jangan susun kat luau mangkuk! Kang belum apa2, udang dah habis dimakan!)
  • Kalau ada tempat kosong, kutip cendawan dan susun di ruang2 yg kosong antara udang.
  • Lepas tu, padatkan nasi goreng atas susunan udang dan cendawan. Gunakan senduk aje...
  • Kemudian, susun butterhead lettuce @ apa2 lettuce yang u all suka atas nasi goreng yang dah diratakan tadi.. Iceberg pun sedap sebab ia juga manis dan crunchy macam butterhead.. Tapi for this family, butterhear is our choice!
  • Ambil serving plate, letakkan permukaan serving plate atas susunan lettuce, make sure it's positioned to ur desire.. Aku letak kat tengah-tengah plate..
  • Bila dah rasa confident, terbalikkan mangkuk ayun tu dan perlahan-lahan angkat mangkuk yang berisi udang, nasi goreng & lettuce.
  • Tarra!!!!!! Jadik tak? Musti la jadi!!! Tak susah pun, kan???
  • Dah tu, tabur  petai tu ikut suka hati.. Aku suka penuhkan tepi salad aje.. Kalau nak tabur cili kat atas petai atau nasi, silakan....
  • Sebelum hidang, chempak la serbuk lada hitam... Ada rasa heat sikit..


    Aku rasa buat ni lagi senang daripada siapkan nasi pattaya.. Kalau nasi pattaya, kena terbalikkan kuali yang panas dan bila terbalikkan tu kena make sure jari-jemari kita tu dah elok dilindungi... Kalau tak kang, kena cuti masak la gamaknya....

Ni fresh brown mushroom yang sentiasa ada dalam vege & fruit compartment fridge aku.. Favourite Hubby Baby dan anak-anak..


0 comments:

Catat Ulasan