Lauk ni antara kegeramarn kami sekeluarga... Sekejap aje membuatnya! Tapi rasanya mmmm..... sedap pada tekak kami la.. Kalau nak tahu sedap pada tekak memasing ataupun tidak, jom masak!
Ayam Masak Masam Manis Hitam
1 ekor Ayam, ikut la nak potong besar atau kecik
Kunyit dan garam, untuk perap
1 ibu jari Halia, parut @ diced
3 biji Bawang besar dikisar
3 Ulas Bawang Putih, diced ataupun pounded
2 sudu Cili kisar
2 biji Tomato, diced
1 tin kecil Tomato pure
1 senduk Kicap Manis @ secukupnyae
1 keping asam keping yg kecil sahaja
Gula, garam to taste
1 biji Tomato besar, dipotong wedges
2 biji Cili Merah, dipotong memanjang
1 biji Bawang besar di hiris bulat
1 tangkai Daun Sup, dihiris 1" atau ikut suka hati..
1 tangkai Daun bawang, dihiris 1" atau ikut suka hati..
Gorengkan ayam ikut suka hati, sekadar masak @ garing dan ketepikan ia.
Keluarkan separuh minyak gorengan ayam untuk menumis.. Kang berladung lak minyak dalam hidangan! Tumis halia, bawang kisar hingga naik bau.Masukkan bawang putih dan cili kisar. Biarkan sampai bahan garing.
Masukkan pula diced tomato. Kacau layu dan masukkan tomato puree.Kacau rata.
Campakkan kicap manis dan asam keping, gula dan garam. Kacau mesra.
Lepas tu bawang besar, gaul sekejap dan masukkan pula cili merah, tomato wedges, daun sup dan daun bawang. Tutup api cecepat! Kang benyek pulak tomato tu..
Sukatannya boleh diubah ikut lidah masing-masing sebab ni kan lauk tempatan..so boleh adjust mana yang kurang atau terlebih... Kami suka letak bawang dan tomato segar lebih.. Kekadang campakkan sekali carrot... Tapi kali ni tak campak sebab carrot dah abesssss.....
Makan je dengan nasik putih dan terung bakar untuk Hubby Baby yang memang gemau terung! Bila makan ...Senyum..Tak perlu kata apa-apa...
2 comments:
waahhh..haruslah cube ni..
Cuba la try..Mana tahu.. bakal menjadi salah satu lauk yang merembeskan air liur sekeluarga bila mendengar namanya...:))
Catat Ulasan